Daktylowa gwiazda

Zaktualizowany: 2023 30 września
świąteczna gwiazda pomarańczowa

Przepis na drożdżową gwiazdę z pomarańczami i daktylami

Na tegoroczne święta poleca się wam daktylowa gwiazda drożdżowa. To efektowne ciasto drożdżowe będzie się wspaniale prezentować na każdym świątecznym stole. Ja swoją gwiazdę przygotowałam z nadzieniem daktylowo-pomarańczowym. Wyszła bardzo apetyczna i aromatyczna. Gorąco polecam!

świąteczna drożdżówka gwiazda

Drożdżowa daktylowa gwiazda przepis krok po kroku

Jeśli lubisz drożdżowe ciasta, to tej zimy koniecznie upiecz takie piękne ciasto z nadzieniem daktylowym.

ciasto drożdżowe z daktylami

Daktylowa gwiazda drożdżowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną drożdżową gwiazdę z nadzieniem daktylowo-pomarańczowym.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 4 hours 25 minut
Porcje 14
Kalorie 264 kcal
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do gwiazdy

składniki na daktylowe nadzienie do gwiazdy

składniki na lukier:

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżową gwiazdę z daktylami

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj razem, aż drożdże się rozpuszczą, dodaj letnie mleko i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    30 g świeżych drożdży, 180 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • W misie miksera umieść mąkę, resztę cukru, jajka, olej, cynamon i skórkę startą z jednej pomarańczy.
    500 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 50 g oleju, skórka starta z jednej pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – będzie dość gęste.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do napuszenia.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie daktylowe.
  • Daktyle przełóż do rondelka, dodaj do nich skórkę oraz sok z pomarańczy, gotuj na małym ogniu, aż daktyle zmiękną.
    200 g daktyli, skórka starta z jednej pomarańczy, sok z dwóch pomarańczy
  • Zmiksuj całość i odstaw do wystudzenia.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie krótko zagnieć.
  • Podziel na 4 równe części, każdą rozwałkuj na placek o średnicy około 25 cm.
  • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, na środku ułóż jeden rozwałkowany placek, posmaruj go 1/3 nadzienia – zostaw około 1 cm wolnego brzegu.
  • Połóż drugi placek i posmaruj go nadzieniem, to samo zrób z trzecim plackiem.
  • Na wierzchu połóż czwarty rozwałkowany placek.
  • Dociśnij i sklej ciasto po całym obwodzie.
  • Na środku ciasta połóż niedużą miseczkę.
  • Natnij ciasto najpierw tak aby mieć 4 części (jak na zegarze – co kwadrans), teraz każdą część przetnij na pół, a następnie każdą taką połówkę jeszcze na pół – otrzymacie 16 części.
  • Weź w dłonie po jednej takiej części i zwiń dwukrotnie w przeciwnych kierunkach – lewą ręką kręcimy w lewo, a prawą w prawo, na koniec sklejamy razem końcówki.
  • Tak robimy z całą gwiazdą.
  • Na koniec zdejmujemy miseczkę ze środka, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (tryb góra/dół), ciasto przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut – aż będzie rumiane.
  • Po upieczeniu gwiazdę studzimy.
  • Do cukru pudru dodajemy po łyżce mleko – około 2-3 łyżki i polewamy tak przygotowanym lukrem ciasto.
Notatki
Zobacz zdjęcia pod przepisem, gdzie pokazuję przygotowanie gwiazdy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 264kcalWeglowodany: 50gBiałko: 6gTłuszcz: 5gBłonnik: 2.2g
Słowa kluczowe ciasto daktylowe, ciasto z daktylami, drożdżówka z daktylami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto daktylowo-pomarańczowe

Gwiazda drożdżowa z daktylami – uwagi

Widziałam już wcześniej w internecie te piękne drożdżowe gwiazdy, ale ciągle brak mi było czasu, aby upiec taką w domu.

Teraz przy okazji świąt Bożego Narodzenia wzięłam du… w troki i upiekłam moją daktylową gwiazdę.

O matulu, jaka ona była dobra.

To nadzienie daktylowo-pomarańczowe jest po prostu obłędne i można go wyjadać łyżkami – zresztą możecie go zjeść do naleśników, placuszków, albo gofrów – wystarczy przygotować go więcej :)

Ostrzegam was jednak – może ta drożdżówka wygląda sobie tak słodko i niewinnie, ale to jest niezły kawał ciasta.

Mi się ledwo zmieściła na dużej blaszce z piekarnika – średnica ciacha to spokojnie jakieś 30 cm.

Mimo wszystko – moja daktylowa gwiazda zniknęła bardzo szybko i już mi za nią tęskno.

Ps. Dla ułatwienia sprawy na samym końcu wpisu (po przepisie) jest zdjęcie ilustrujące jak zrobić taką gwiazdę – nie bójcie się, to nie jest trudne – co najwyżej odrobinę brudzące. Polecam wam też robić od razu ciasto na blaszce,  na której będzie pieczona, bo inaczej możecie mieć problem z jej przeniesieniem ;)

Przy okazji polecam wam również przepis na odrywany makowiec, albo na pyszne szwedzkie bułeczki cynamonowe.

ciasto drożdżowe z daktylami  ciasto daktylowe z pomarańczami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę
drożdżówka pomarańczowa  daktylowa gwiazda
ciasto drożdżowa gwiazda

Polecane przepisy na drożdżowe wypieki idealne na święta

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne drożdżówki i ciasta drożdżowe, które się sprawdzą w okresie Bożego Narodzenia. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 19 grudnia

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Candy Pandas 2018 20 grudnia w 12:25- Odpowiedz

    Te gwiazdy zawsze tak pięknie się prezentują :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 20 grudnia w 19:18- Odpowiedz

      To prawda :)

  2. 8b81df41785cd3a6052c2df833464f23?s=54&d=mm&r=g
    Izabela 2018 19 grudnia w 12:14- Odpowiedz

    Przepiękna! Super, że nadzienie może mieć tak wszechstronne użycie, bo ja do drożdżowego to jak pies do jeża :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 19 grudnia w 19:17- Odpowiedz

      A widzisz, ja właśnie mogę zjeść w każdej ilości :D

      • 8b81df41785cd3a6052c2df833464f23?s=54&d=mm&r=g
        Izabela 2018 19 grudnia w 20:49- Odpowiedz

        Miałam na myśli, że obawiam się pracy z ciastem drożdżowym, bo zjeść to ja też mogę, oj mogę :)

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2018 20 grudnia w 11:55- Odpowiedz

          Kiedyś jak ciasto drożdżowe wchodziło w grę to wołałam męża, aż odkryłam, że mój mikser świetnie wyrabia ciasto, a ja nie muszę się męczyć. Potem już sama praca z gotowym ciastem, to dla mnie przyjemność – jego konsystencja sprawia, że się chce robić :) Spróbuj, a zobaczysz, że to nie jest takie trudne :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy