Domowe wafle orzechowe
Przepis na proste i pyszne domowe wafle orzechowe z mlekiem w proszku
Zapraszam dziś na przepyszne i bardzo proste domowe wafelki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym. Te wafelki to doskonała słodka przekąska idealna zarówno dla dzieci jaki dorosłych. Swój niezwykły smak zawdzięczają mleku w proszku oraz czekoladzie. Spróbujcie koniecznie i zobaczcie jak zrobić domowe wafelki orzechowo-czekoladowe.
Spis treści
Domowe wafle orzechowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe słodkości jak za dawnych lat, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Domowe wafle orzechowe przepis
Składniki
składniki na domowe wafle orzechowe knoppers
- 200 g masła
- 180 ml mleka (- u mnie 1,5%)
- 200 g cukru ((1 szklanka) – można dać mniej)
- 350 g pełnego mleka w proszku ((3 szklanki) )
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g orzechów ((około pół szklanki) posiekanych )
- 2 blaty waflowe (duże kwadratowe )
Instrukcja
Jak zrobić domowe wafelki knoppers
- W dużym garnku rozpuść razem masło, mleko, cukier oraz połamaną czekoladę.200 g masła, 180 ml mleka, 200 g cukru, 100 g gorzkiej czekolady
- Gdy masa będzie rozpuszczona, dodaj po szklance mleko w proszku i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.350 g pełnego mleka w proszku
- Wsyp posiekane orzechy i wymieszaj.50 g orzechów
- Na jeden blat waflowy wyłóż masę – zostaw około 1 cm wolnego brzegu.2 blaty waflowe
- Przyłóż drugim waflem i delikatnie dociśnij.
- Zawiń wafle w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
- Po schłodzeniu potnij ostrym nożem na małe wafelki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Orzechowe wafle knoppers – uwagi
Domowe wafle orzechowe, to fajna i szybka słodka przekąska.
Wymaga niewiele składników i jest prosta do zrobienia.
Najważniejsze są tu płaty waflowe oraz pełne mleko w proszku – takie sypkie – nie granulowane!
Do masy dodałam całą gorzką czekoladę oraz posiekane orzeszki ziemne.
Następnym razem dam na pewno mniej, albo zupełnie zrezygnuję z cukru, bo dla mnie wafelki są już za słodkie.
Jeśli lubicie mniej słodkie jedzonko, to dajcie najpierw pół szklanki cukru i najwyżej na koniec dodajcie więcej cukru – wtedy użyjcie cukru pudru, bo ładnie się rozpuści w masie.
Jak zrobić wafelki czekoladowo-orzechowe – wskazówki
Gdy już macie wszystkie składniki – masło, tłuste mleko w proszku, czekoladę gorzką, mleko i wafle, to możecie przystąpić do pracy.
Najpierw podgrzejcie zwykłe mleko razem z masłem, połamaną czekoladą i cukrem. Gdy masło i czekolada się rozpuszczą i cała masa stanie się jednolita, to zacznijcie dodawać porcjami mleko w proszku.
Sprawdźcie słodkość masy i zdecydujcie, czy potrzebujecie bardziej słodką masę do wafelków – jeśli tak, to dodajcie cukier puder.
Na koniec dodajcie swoje ulubione orzechy. Możecie użyć jak ja posiekane orzeszki ziemne, ale również bardzo smakowite będą orzechy laskowe.
Możecie je wcześniej trochę podprażyć na suchej patelni, to będą jeszcze bardziej aromatyczne i bardziej chrupiące.
Gotową masę wyłóżcie na waflowy spód i lekko dociśnijcie. Teraz trzeba je zawinąć w folię i schować do lodówki, aby masa stężała.
Po schłodzeniu pokrójcie wafle czekoladowe na mniejsze kawałki i zjedzcie ze smakiem :)
Mi te domowe wafle orzechowe smakowały wręcz bardzo – bo uwielbiam smak mleka w proszku.
W smaku wafelki bardzo przypominają mi tradycyjny blok czekoladowy, więc nie muszę mówić, że muszę uważać, aby nie pożreć ich na raz :D
Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na wafelki kajmakowo-orzechowe :)
Inspiracja I love bake – podaję swoją wersję przepisu.
Polecane przepisy z mlekiem w proszku
Jeśli lubisz smak mleka w proszku, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy z użyciem tego produktu. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Polecane przepisy
Zostaw komentarz