Donuty czekoladowe pieczone
Przepis na pieczone oponki czekoladowe z kremem z masła orzechowego
Zapraszam dziś na donuty czekoladowe pieczone w piekarniku. Oponki w stylu amerykańskim podane z fajnym kremem z masła orzechowego zmieszanego ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem. Same oponki czekoladowe są fajne w smaku i przypominają trochę babeczki. Zobaczcie mój przepis z filmem i sprawdźcie jak zrobić pieczone oponki czekoladowe z masłem orzechowym.
Spis treści
Pieczone donuty czekoladowe z masłem orzechowym przepis z filmem
Jeśli lubisz połączenie czekolady i masła orzechowego, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Donuty czekoladowe pieczone przepis
Składniki
składniki na pieczone oponki czekoladowe
- 120 g mąki pszennej ((3/4 szklanki))
- 30 g gorzkiego kakao ((1/4 szklanki))
- 50 g cukru ((1/4 szklanki))
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g maślanki ((trochę ponad pół szklanki))
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 łyżka oleju
składniki na krem orzechowy:
- 100 g masła orzechowego ((około 6 łyżek))
- 50-100 g śmietany kremówki ( – do konsystencji)
- 2 łyżki cukru pudru
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe oponki pieczone w piekarniku
- W jednej misce zmieszaj razem suche składniki.120 g mąki pszennej, 30 g gorzkiego kakao, 50 g cukru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.130 g maślanki, 1 jajko, 1 łyżka oleju
- Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj.
- Nałóż ciasto do foremki na donuty – albo go foremek do babeczek (takich z kominem).
- Piecz w 210 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut – do suchego patyczka.
Jak zrobić krem z masła orzechowego
- Masło orzechowe podgrzej, aby zrobiło się lekko płynne, dodaj do niego śmietanę kremówkę oraz cukier puder – wymieszaj – jeśli krem jest zbyt gęsty to dodaj więcej kremówki.100 g masła orzechowego, 50-100 g śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Ostudzone donuty posmaruj kremem, a wierzch posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Donuty czekoladowe pieczone – uwagi
Bardzo lubię wszelkie pączki, pączusie i oponki.
Niestety są one zwykle smażone w głębokim tłuszczu.
Z jednej strony zapewnia im to doskonały smak, ale z drugiej strony dostarcza dodatkowych kalorii.
Musicie sobie pewnie wyobrażać jaką ilość kalorii wchłaniam prowadząc blog o słodkich wypiekach? Widzicie to oczami wyobraźni?
Powiem wam, że lekko nie jest ;)
A żebym jeszcze do tego sama nie wyglądała jak pączek w maśle, to muszę się potem nieźle napocić.
Dlatego od czasu do czasu trzeba pączki upiec, aby te kalorie odrobinkę uciąć, a dalej cieszyć się ich smakiem.
I tak zrobiłam donuty czekoladowe pieczone z masłem orzechowym.
Przy tych oponkach czekoladowych trochę zaoszczędziłam tych kalorii, za to pewnie bardzo nadrobiłam smarując je masłem orzechowym :D
Orzechy są zdrowe, więc można – przynajmniej odrobinę – odrobineczkę 😅😎
Jak zrobić pieczone oponki czekoladowe – wskazówki
Wszystko fajnie zobaczycie na filmie, który zrobiłam w trakcie przygotowań – także zapraszam gorąco do jego obejrzenia :) Ale mówiąc w skrócie – do zrobienia czekoladowych oponek nie potrzebujecie miksera. Wystarczy łyżką zmieszać składniki i nałożyć ciasto do foremki na oponki. Tak przygotowane oponki pieczecie w piekarniku i studzicie. Przed podaniem smarujecie je kremem orzechowym i zajadacie ze smakiem.
Jeśli nie lubicie masła orzechowego, albo macie uczulenie na orzeszki ziemne, to możecie oponki czekoladowe polać rozpuszczoną czekoladą. Jak zrobić polewę czekoladową na oponki? Połamcie czekoladę i przełóżcie do metalowej lub żaroodpornej miseczki, dodajcie 1-2 łyżki śmietany kremówki lub mleka i podgrzejcie w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści. Aby to zrobić ustawcie miseczkę z czekoladą na garnku, do którego na dno nalejcie trochę wody i wstawcie ją do gotowania.
Pieczone czekoladowe oponki kcal
To ile kalorii mają pieczone oponki z masłem orzechowym? Podaję tu kaloryczność dla 100 g, bo możecie mieć inne foremki do pieczenia oponek niż ja i mogą one wyjść inne niż moje. 100 g oponek z masłem orzechowym ma około 325 kalorii. Jeśli zrezygnujecie z kremu orzechowego a czekoladowe oponki po upieczeniu posypiecie samym cukrem pudrem, to będą miały zdecydowanie mniej kalorii. Także decyzję zostawiam już wam :)
Ale powiem, że czekoladowe oponki z kremem orzechowym smakują wyśmienicie i warto zjeść chociaż jedną taką z kremem.
Ps. Polecam wam także inne przepisy na pieczone oponki – np. oponki z batata, oponki marchewkowe albo oponki z borówkami.
A jeśli lubicie czekoladowe wypieki i czekoladowe słodkości, to koniecznie zobaczcie mojego e-booka „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie pyszne przepisy na czekoladowe ciasta. E-booka możecie kupić w moim sklepie – serdecznie zapraszam :)
Polecane przepisy na oponki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na oponki donaty – zarówno pieczone jak i smażone. Tutaj polecam takie trzy przepisy: