Drożdżówka z serkiem i owocami

Zaktualizowany: 2023 6 maja
drożdżówka z serkiem i owocami

Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z twarożkiem i owocami

Prosta drożdżówka z serkiem i owocami to słodka i puszysta drożdżowa bułka, w której wnętrzu znajduje się kremowy serek oraz soczyste owoce, dodające wilgotności i smaku. Idealna na śniadanie lub podwieczorek, ta drożdżówka zadowoli każdego miłośnika słodkich wypieków. Spróbujcie koniecznie!

drożdżówka z twarogiem

Drożdżówka z serkiem i owocami – przepis krok po kroku

Jeśli lubisz puszyste słodkie ciasta drożdżowe, które pachną obezwładniająco podczas pieczenia, to koniecznie zrób tą bułkę drożdżową z twarożkiem i owocami.

drożdżówka z serkiem i owocami

Drożdżówka z serkiem i owocami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i puszystą bułkę drożdżową z twarogiem i malinami.
4.15 z 7 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 2 hours 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 9
Kalorie 235 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma do pieczenia o długości około 30 cm.
Składniki

składniki na proste ciasto drożdżowe:

składniki na nadzienie do drożdżówki

  • około 100 g twarożku ( – może być taki w typie Bieluch lub na serniki)
  • 1-2 łyżki cukru ( – lub do smaku)
  • około 100 g owoców ( – u mnie maliny)

składniki na lukier do drożdżówki

  • około 50 g cukru pudru ((1/3 szklanki) )
  • mleko (- odrobina )
Instrukcja
 

Jak zrobić prostą drożdżówkę z serkiem i owocami

  • Przygotuj rozczyn drożdżowy – drożdże rozkrusz do większej miseczki, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Wlej letnie mleko (nie może być gorące) i wymieszaj.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
  • Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować (utworzy się z nich taki gęsty kożuch).
  • W misie miksera umieść mąkę, rozpuszczone masło, resztę cukru oraz jajko.
    300 g mąki pszennej, 40 g cukru, 40 g masła, 1 jajko
  • Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Twarożek do nadzienia zmieszaj z cukrem, możesz także dodać do niego trochę cukru waniliowego.
    około 100 g twarożku, 1-2 łyżki cukru
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
  • Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5-1 cm.
  • Posmaruj wierzch twarożkiem i posyp owocami.
    około 100 g owoców
  • Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  • Ostrym nożem przetnij wzdłuż na dwie części – oprócz jednego końca – zostaw nie przekrojone kilka cm.
  • Przełóż kilkukrotnie przez siebie przekrojone końce i na koniec sklej razem końcówkę.
  • Przełóż ciasto do formy do pieczenia o długości około 30 cm (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
  • Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny (jeśli używasz mrożonych owoców, to ciasto będzie wolniej rosło, wtedy potrzymaj je dłużej, albo foremkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni – wtedy ciasto szybciej podrośnie).
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb termoobieg) i piecz ciasto przez około 35 minut – aż będzie ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Jeśli chcesz, to posmaruj wierzch ciasta lukrem – do cukru pudru dodaj trochę mleka – na początek polecam łyżkę – i wymieszaj, jeśli trzeba dodaj trochę więcej mleka.
    około 50 g cukru pudru, mleko
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 235kcalWeglowodany: 36gBiałko: 7gTłuszcz: 7g
Słowa kluczowe chałka z malinami, ciasto drożdżowe z malinami, ciasto drożdżowe z twarogiem, jak zrobić ciasto drożdżowe, puszysta drożdżówka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto drożdżowe z malinami

Ciasto drożdżowe z twarożkiem i owocami – uwagi

Prosta drożdżówka z serkiem i owocami to wspaniały wypiek, który można podać na różne okazje, np. na rodzinne spotkania, słodkie leniwe śniadanie weekendowe czy też pikniki i spotkania grillowe z przyjaciółmi.

Smakuje doskonale na ciepło lub na zimno, a z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkich wypieków. Podajcie ją do kawy, herbaty, czy też kubka mleka albo kakao – zawsze będzie doskonała!

Wiem, co mówię!

Ta drożdżówka z serkiem i owocami nam bardzo zasmakowała!

Tak bardzo, że piekłam ja dzień po dniu, bo za szybko znikała 😁

Ciasto wychodzi puszyste, nie za słodkie, fajnie owocowe i uzależniające.

A ja nigdy nie umiem odmówić kawałeczkowi ciacha drożdżowego 🤣

Jak podać bułkę drożdżową z owocami?

Bułka drożdżowa może spokojnie stanowić śniadanie, deser albo kolację.

Możecie ją jeść samą, albo posmarowaną odrobiną konfitury.

Ja bardzo lubię położyć na niej trochę chudego twarogu i polać to miodem 😋

Wykorzystajcie do niej różne owoce – zależnie od tego jakie aktualnie są dostępne. Możecie też zamiast owoców dodać trochę konfitury owocowej. Z każdym dodatkiem ta bułka drożdżowa z twarożkiem będzie wspaniała.

A wy jak jakie owoce dodacie najpierw do swojej drożdżówki?

Napiszcie w komentarzach, jak Wam smakowała ta puszysta drożdżówka z owocami :)

Polecam wam również inne pyszne i proste przepisy na domowe ciasta drożdżowe – spróbujcie koniecznie!

Ps. Możecie tu użyć mrożone owoce.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.15 z 7 ocen
Postaw mi kawę
drożdżowka z twarogiem i malinami ciasto drożdżowe z twarogiem i malinami
ciasto drożdżowe z malinami drożdżówka z twarogiem i malinami

Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

Jeśli tak jak ja uwielbiasz ciasta drożdżowe, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne, puszyste ciasta. Na blogu znajdziesz prawdziwą kopalnie przepisów na ciasta drożdżowe, a każdy z nich przepyszny! Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2020 18 maja

Podziel się przepisem

5 komentarzy

  1. d7ac765d0872d23fc4a124cd908b67d7?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2022 7 kwietnia w 17:16- Odpowiedz

    Dlaczego moje ciasto nie da się rozwałkować? Ledwo ledwo co. Zaraz wraca do stanu poprzedniego.. zamieniam na mąkę orkiszową, czy to jest przyczyną? Proszę o podpowiedź

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 7 kwietnia w 19:14- Odpowiedz

      Może tak być, że mąka orkiszowa mocniej chłonie płyny i ciasto jest gęstsze. Wtedy najlepiej dodać odrobinę letniego mleka i ponownie krótko zagnieść ciasto. Ciasto drożdżowe z reguły tak się zachowuje, że przy wałkowaniu trochę wraca do swojej poprzedniej wielkości – ale trochę, a nie powinno mocno.

      • d7ac765d0872d23fc4a124cd908b67d7?s=54&d=mm&r=g
        Karolina 2022 8 kwietnia w 08:05- Odpowiedz

        Spróbuje, dziękuję

  2. 3ef53be85dda7d2e14e1a6edc712b049?s=54&d=mm&r=g
    Julia 2021 2 stycznia w 20:51- Odpowiedz

    Super drożdżówa. Zniknęła po godzinie. Kolejny cudny przepis.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 3 stycznia w 11:30- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Drożdżówka z serkiem i owocami

Przepis na puszyste ciasto drożdżowe z twarogiem i malinami to świetne ciasto do kawy, albo nawet na śniadanie. Ta drożdżówka z malinami może spokojnie zastąpić chałkę, więc możecie ja zjeść na śniadanie :) Ja uwielbiam śniadania na słodko i ciasta drożdżowe, więc dla mnie to idealne śniadanie :) Zgadzacie się ze mną? Jeśli tak, to koniecznie upieczcie to drożdżowe ciasto z owocami i zjedzcie je ze smakiem. Drożdżówka z serkiem i owocami może być upieczona z dowolnymi owocami - takimi aktualnie dostępnymi.

Ciasto drożdżowe z malinami

Puszysta drożdżówka z twarogiem jest prosta do zrobienia i z moim dokładnym przepisem na pewno poradzicie sobie bez problemu. Zakupcie jakiś twarożek i owoce - u mnie połączenie twarogu i malin sprawdziło się wręcz idealnie - i upieczcie to puszyste ciasto drożdżowe. Jak zrobić ciasto drożdżowe? Najważniejsza sprawa to drożdże - nie mogą być zepsute, ani wysuszone. Nie możecie ich też zbyt przegrzać. Jakie mleko do drożdży? Najlepsze jest o takiej pokojowej temperaturze - ciepłe, ale nie gorące. Jeśli drożdże zalejecie zbyt gorącym mlekiem, to zabijecie drożdże i ciasto drożdżowe nie wyrośnie! Co zrobić aby drożdżówka była puszysta? Należy ciasto drożdżowe odstawić do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość. Nie można też dodawać zbyt dużo mąki, bo ciasto na drożdżach wyjdzie twardsze. Mama nadzieję, że z moimi wskazówkami upieczenie idealne ciasto drożdżowe. Drożdżówka z serkiem i owocami na pewno wam zasmakuje i obiecuję, że będziecie chcieli ją piec częściej :)