Drożdżowy wieniec

Zaktualizowany: 2023 17 października
zawijane ciasto drożdżowe

Przepis na ciasto drożdżowe z marmoladą zawijane w wieniec

Zapraszam dziś na drożdżowy wieniec, czyli drożdżowe ciasto zawijane ze słodkim nadzieniem i uformowane w kształt wieńca. Tak przygotowane ciasto wygląda wręcz spektakularnie, a możecie je przygotować z waszym ulubionym nadzieniem. U mnie to była marmolada, ale możecie też wykorzystać nutellę, ulubioną konfiturę albo twarożek. Spróbujcie koniecznie!

ciasto drożdżowe z marmoladą

Drożdżowy wieniec przepis krok po kroku

Jeśli lubicie ciasta drożdżowe ze słodkim nadzieniem, to przygotujcie takie piękne zawijane ciasto i zachwyćcie nim wszystkich!

winiec drożdżowy

Drożdżowy wieniec przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niebanalne ciasto drożdżowe zawijane w wieniec.
4 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 hours
Danie Ciasta
Porcje 10
Składniki

składniki na drożdżowy wieniec z marmoladą

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowy wieniec z marmoladą

  • Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
    1 łyżeczka cukru, 15 g świeżych drożdży, 100 ml mleka
  • W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
    30 g cukru, 50 g masła, 1 jajko, 1 szczypta soli, 250 g mąki pszennej
  • Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na prostokąt na posypanym mąką blacie (na grubość około 0,5 cm).
  • Posmaruj ciasto marmoladą (albo innym nadzieniem, ale nie może być zbyt luźne, bo się całość rozpłynie).
    marmolada
    droc5bcdc5bcowy wieniec1
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
    droc5bcdc5bcowy wieniec2
  • Gotowy wałek przekrój wzdłuż na dwie połowy.
    droc5bcdc5bcowy wieniec4
  • Oba kawałki przepleć wokół siebie, a na koniec zlep końcówki tworząc okrąg.
    droc5bcdc5bcowy wieniec6
  • Ostrożnie przenieś wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    droc5bcdc5bcowy wieniec7
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-30 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Wieniec możesz polać lukrem (ja zrobiłam go z 2 czubatych łyżek cukru pudru i dwóch łyżek wody różanej, ale można zamiast niej dać sok z cytryny).
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto wieniec, zawijana drożdżówka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżowe ciasto zawijane z marmoladą

Ciasto drożdżowe zawijane z marmoladą – uwagi

Ostatnio w internecie widziałam kilkakrotnie zdjęcia fajnego wieńca drożdżowego, a właściwie sposobu jego wykonania.

Tak mi się one spodobały, że postanowiłam przy najbliższej okazji wypróbować ten sposób przygotowania ciasta drożdżowego.

Mąż testował akurat ciasto drożdżowe z dodatkiem bazylii, więc niewiele myśląc stwierdziłam, że upiekę z niego wieniec i zobaczymy co z tego wyjdzie – tym bardziej ciekawie, bo ciasto miało być na słodko.

Do wieńca użyłam marmolady różanej (przynajmniej z nazwy) i ciasto wyszło mi tak słodkie, że nawet nie jestem w stanie powiedzieć, czy połączenie bazylii w słodkim cieście się sprawdza :)

Ale pomijając to, ciasto wygląda fantastycznie!

Koniecznie musicie go wypróbować!

Jeśli lubicie słodkie ciasta, to może być upieczony z marmoladą, ale jeśli wolicie mniej słodkie, to polecam wam farsz z cynamonowych ślimaczków.

Poniżej zamieszczam przepis i zdjęcia z przygotowań i upieczonego wieńca.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe, a jeśli macie ochotę na ciasto drożdżowe z bazylią, to zróbcie tą drożdżówkę z bazylią i truskawkami :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 7 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na ciasto drożdżowe

Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne domowe drożdżówki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 3 sierpnia

Podziel się przepisem

5 komentarzy

  1. 044404304afeca72260431da2eac4173?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra 2015 27 grudnia w 10:56- Odpowiedz

    Czy mozna zamiast marmolady uzyc budyniu?
    Ostatnio jadlam wieniec z budyniem i byl przepyszny :)

  2. Drożdżowy warkocz z białym makiem « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2013 26 listopada w 21:29- Odpowiedz

    […] Dokładny sposób wykonania (ze zdjęciami) znajdziecie tutaj. […]

  3. 88e435088fb17707777a6498f5820753?s=54&d=mm&r=g
    Marta-Anna 2013 24 marca w 13:45- Odpowiedz

    DZiękuję,zabieram sie do pracy ;-)

  4. 88e435088fb17707777a6498f5820753?s=54&d=mm&r=g
    Marta-Anna 2013 24 marca w 12:41- Odpowiedz

    A w kiedy dodać masło?Czy trzeba je rozpuścić?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2013 24 marca w 13:08- Odpowiedz

      Ja zawsze dodaję w trakcie wyrabiania rozpuszczone i przestudzone masło.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na drożdżowy wieniec

Zobaczcie mój przepis na ciasto drożdżowe z marmoladą zawijane tak aby wyglądać jak wieniec. Takie ciasto robicie jak zwykłe ciasto drożdżowe, za to potem je zwijacie w rulon i przekrajacie na dwie części. Obydwie części następnie przeplatacie wokół siebie tworząc jakby warkocz. Na koniec łączycie obydwa końce tworząc z ciasta wieniec drożdżowy. Tak przygotowane ciasto pieczenie i zjadacie - można już na ciepło :)

Drożdżówka zaplatana

Zobaczcie mój przepis na wieniec drożdżowy i sprawdźcie jak zrobić zaplataną drożdżówkę. To nie jest takie trudne, sami zobaczycie. Chociaż może być trochę brudzące - szczególnie jeśli dacie dużo farszu :) Jak się już wprawicie na tym drożdżowym wieńcu, to możecie pójść krok dalej i zrobić sobie chałkę z kruszonką :) Taka chałka idealnie sprawdzi się na śniadanie i nie tylko!