Drożdżowy wieniec

Zaktualizowany: 2023 17 października
zawijane ciasto drożdżowe

Przepis na ciasto drożdżowe z marmoladą zawijane w wieniec

Zapraszam dziś na drożdżowy wieniec, czyli drożdżowe ciasto zawijane ze słodkim nadzieniem i uformowane w kształt wieńca. Tak przygotowane ciasto wygląda wręcz spektakularnie, a możecie je przygotować z waszym ulubionym nadzieniem. U mnie to była marmolada, ale możecie też wykorzystać nutellę, ulubioną konfiturę albo twarożek. Spróbujcie koniecznie!

ciasto drożdżowe z marmoladą

Drożdżowy wieniec przepis krok po kroku

Jeśli lubicie ciasta drożdżowe ze słodkim nadzieniem, to przygotujcie takie piękne zawijane ciasto i zachwyćcie nim wszystkich!

winiec drożdżowy

Drożdżowy wieniec przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niebanalne ciasto drożdżowe zawijane w wieniec.
4 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 hours
Danie Ciasta
Porcje 10
Składniki

składniki na drożdżowy wieniec z marmoladą

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowy wieniec z marmoladą

  • Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
    1 łyżeczka cukru, 15 g świeżych drożdży, 100 ml mleka
  • W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
    30 g cukru, 50 g masła, 1 jajko, 1 szczypta soli, 250 g mąki pszennej
  • Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na prostokąt na posypanym mąką blacie (na grubość około 0,5 cm).
  • Posmaruj ciasto marmoladą (albo innym nadzieniem, ale nie może być zbyt luźne, bo się całość rozpłynie).
    marmolada
    droc5bcdc5bcowy wieniec1
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
    droc5bcdc5bcowy wieniec2
  • Gotowy wałek przekrój wzdłuż na dwie połowy.
    droc5bcdc5bcowy wieniec4
  • Oba kawałki przepleć wokół siebie, a na koniec zlep końcówki tworząc okrąg.
    droc5bcdc5bcowy wieniec6
  • Ostrożnie przenieś wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    droc5bcdc5bcowy wieniec7
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-30 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Wieniec możesz polać lukrem (ja zrobiłam go z 2 czubatych łyżek cukru pudru i dwóch łyżek wody różanej, ale można zamiast niej dać sok z cytryny).
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto wieniec, zawijana drożdżówka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżowe ciasto zawijane z marmoladą

Ciasto drożdżowe zawijane z marmoladą – uwagi

Ostatnio w internecie widziałam kilkakrotnie zdjęcia fajnego wieńca drożdżowego, a właściwie sposobu jego wykonania.

Tak mi się one spodobały, że postanowiłam przy najbliższej okazji wypróbować ten sposób przygotowania ciasta drożdżowego.

Mąż testował akurat ciasto drożdżowe z dodatkiem bazylii, więc niewiele myśląc stwierdziłam, że upiekę z niego wieniec i zobaczymy co z tego wyjdzie – tym bardziej ciekawie, bo ciasto miało być na słodko.

Do wieńca użyłam marmolady różanej (przynajmniej z nazwy) i ciasto wyszło mi tak słodkie, że nawet nie jestem w stanie powiedzieć, czy połączenie bazylii w słodkim cieście się sprawdza :)

Ale pomijając to, ciasto wygląda fantastycznie!

Koniecznie musicie go wypróbować!

Jeśli lubicie słodkie ciasta, to może być upieczony z marmoladą, ale jeśli wolicie mniej słodkie, to polecam wam farsz z cynamonowych ślimaczków.

Poniżej zamieszczam przepis i zdjęcia z przygotowań i upieczonego wieńca.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe, a jeśli macie ochotę na ciasto drożdżowe z bazylią, to zróbcie tą drożdżówkę z bazylią i truskawkami :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 7 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na ciasto drożdżowe

Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne domowe drożdżówki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 3 sierpnia

Podziel się przepisem

5 komentarzy

  1. 044404304afeca72260431da2eac4173?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra 2015 27 grudnia w 10:56- Odpowiedz

    Czy mozna zamiast marmolady uzyc budyniu?
    Ostatnio jadlam wieniec z budyniem i byl przepyszny :)

  2. Drożdżowy warkocz z białym makiem « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2013 26 listopada w 21:29- Odpowiedz

    […] Dokładny sposób wykonania (ze zdjęciami) znajdziecie tutaj. […]

  3. 88e435088fb17707777a6498f5820753?s=54&d=mm&r=g
    Marta-Anna 2013 24 marca w 13:45- Odpowiedz

    DZiękuję,zabieram sie do pracy ;-)

  4. 88e435088fb17707777a6498f5820753?s=54&d=mm&r=g
    Marta-Anna 2013 24 marca w 12:41- Odpowiedz

    A w kiedy dodać masło?Czy trzeba je rozpuścić?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2013 24 marca w 13:08- Odpowiedz

      Ja zawsze dodaję w trakcie wyrabiania rozpuszczone i przestudzone masło.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy