Dwukolorowa brioszka

Zaktualizowany: 2023 5 czerwca
dwukolorowa brioszka

Przepis na dwukolorową brioszkę drożdżową

Dziś u mnie dwukolorowa brioszka, czyli lekka i puszysta bułka drożdżowa z dwóch ciast – zwykłego ciasta drożdżowego i czekoladowego ciasta drożdżowego. Warstwy ciast ładnie się razem przeplatając tworząc nie tylko pyszną, ale do tego również piękną drożdżówkę. Taką bułkę możecie podać na śniadanie z dodatkiem konfitury, masła orzechowego czy też twarożku. Gorąco polecam!

chlebek czekoladowy

Dwukolorowa brioszka drożdżowa przepis krok po kroku

Jeśli lubicie domowe pieczywo i świeżo pieczone drożdżowe bułki, czy też chałki, to koniecznie zróbcie taką czekoladową brioszkę. Jest przepyszna i doskonale nadaje się również do podgrzewania w tosterze.

brioszka czekoladowa

Dwukolorowa brioszka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszystą drożdżową brioszkę z dodatkiem kakao.
4.67 z 6 ocen
Czas przygotowania 2 hours 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 3 hours
Porcje 15
Kalorie 300 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na jedną brioszkę o wielkości około 30 cm.
Składniki

składniki na czekoladową brioszkę drożdżową

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladową brioszkę drożdżową

  • Mleko lekko podgrzej – tak aby było letnie, dodaj do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki (z tych 500 g) – wymieszaj dokładnie, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut – aby drożdże zaczęły pracować.
    10 g świeżych drożdży, 200 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misce umieść resztę mąki, jajka, miód oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
    500 g mąki pszennej, 90 g miodu, 2 jajka, 50 g masła
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Podziel ciasto na dwie mniej więcej równe części i do jednej z nich dodaj kakao – zagnieć ciasto, tak aby dobrze się połączyło z kakao.
    2 łyżki gorzkiego kakao
  • Miski z ciastami przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce (w chłodniejsze dni, polecam schowanie ciasta do piekarnika i włączenie grzania na 30-35 minut – ciasta wyrastają przepięknie :)).
  • Po wyrośnięciu delikatnie zagnieć każde ciasto, na posypanym odrobiną mąki blacie rozwałkuj białe ciasto, przełóż na bok i rozwałkuj czekoladowe ciasto.
  • Umieść czekoladowe ciasto na białym, a następnie złóż całość jak list – złóż jeden bok do środka, a drugim przykryj wierzch.
  • Rozwałkuj delikatnie ciasto, a następnie zwiń w rulon.
  • Przetnij go wzdłuż środka nożem – zostaw górę nieprzekrojoną – w ten sposób będziesz mieć dwa wałeczki ciasta złączone u góry.
  • Teraz przeplataj obydwa wałeczki wokół siebie, a na koniec sklej końcówki.
  • Długą formę keksową – moja ma długość 30 cm – wysmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki.
  • Przełóż do formy ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  • Jeśli nie masz takiej długiej foremki, to ciasto połóż bezpośrednio na blaszce z piekarnika – spód wyłóż papierem do pieczenia – brioszka wtedy nie będzie taka wysoka, tylko podczas pieczenia będzie się również rozrastać na boki – za to smakować dalej będzie wyśmienicie :)
  • Wyrośniętą brioszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra/dół) i piecz około 40 minut – do suchego patyczka (jeśli pieczesz ją bez foremki, to sprawdź brioszkę po pół godzinie, bo upiecze się trochę szybciej).
  • Brioszkę po upieczeniu lekko przestudź i zajadaj jeszcze ciepłą :D
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 300kcalWeglowodany: 51gBiałko: 9gTłuszcz: 7gBłonnik: 1.5g
Słowa kluczowe brioszka drożdżowa, czekoladowa drożdżówka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chałka dwukolorowa

Czekoladowa brioszka drożdżowa – uwagi

Ależ mi się udała ta dwukolorowa brioszka :D

Nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze jest przepyszna.

Delikatna, mięciutka, nie za słodka (mój mąż przyszedł i mówi, że soli brakuje – haha – a ja mu na to, że to taka chałka i tak ma być).

Mimo braku soli w tej brioszce przyłapałam go jak jadł ją z salami i żółtym serem – widać da się :D

Chociaż ja ją jednak wolę w wydaniu bardziej na słodko – z dżemem, czekoladą, masłem orzechowym, twarożkiem, miodem i owocami – istna rozpusta.

A jak wam jakimś cudem uchowa się dłużej, to możecie ją podgrzać w tosterze.

Albo zrobić tosty francuskie – np. pieczone w soku pomarańczowym (czekolada i pomarańcza, to jest to).

chałka czekoladowa

Jak zrobić dwukolorową brioszkę czekoladową – wskazówki

Musicie najpierw przygotować ciasto drożdżowe.

Ciasto dzielicie na dwie mniej więcej równe porcje i do jednej z niej dodajecie gorzkie kakao.

Ciasto z kakao dokładnie zagniatacie, tak aby ładnie się połączyło.

Każde z ciast trzeba rozwałkować, ułożyć jedno na drugim, a następnie złożyć na trzy jak list i delikatnie rozwałkować.

Teraz wystarczy już tylko zwinąć ciasto w rulon, przeciąć wzdłuż na dwie części i je ze sobą przepleść.

Wkładamy ciasto do foremki, aby się napuszyło,  a następnie pieczemy.

Koniec!

Dwukolorowa brioszka gotowa!

.

Miłośników domowego pieczywa zapraszam bardzo serdecznie do wypróbowania również innych moich przepisów na różne domowe chleby i bułeczki, np. na chleb pszenny z matcha, chlebek czekoladowy, puszyste bułeczki dyniowe, chałkę zaplataną, czy też delikatne rogale maślane – mniam :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 6 ocen
Postaw mi kawę
drożdżówka dwukolorowa
chlebek dwukolorowy

 

drożdżówka czekoladowa

Polecane przepisy na bułki drożdżowe idealne na śniadanie

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pysze drożdżowe wypieki świetne na śniadanie i nie tylko. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2018 29 czerwca

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. ed0d2798df477268d5369a55884588f8?s=54&d=mm&r=g
    Marudka 2022 22 lipca w 05:28- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    A to moja

  2. e4189453c517785c3b9f1d5c13b288b2?s=54&d=mm&r=g
    Zofia 2021 17 czerwca w 11:37- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Naprawde coś wspaniałego i smaczne.

  3. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Candy Pandas 2018 1 lipca w 11:15- Odpowiedz

    Wow jak cudownie wyrośnięta <3 Wygląda wręcz idealnie :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 1 lipca w 15:13- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy