Dwukolorowe babeczki kibica :)
Przepis na babeczki polskiego kibica w dwóch kolorach
Dziś u mnie dwukolorowe babeczki kibica. I to nie byle jakiego kibica, bo polskiego! Takie biało-czerwone babeczki możecie przygotować jak ja na mecz Polski, a także na inne imprezy sportowe, na których kibicujecie Polakom. Zaskoczcie swoich gości takimi pysznymi i pięknymi biało-czerwonymi babeczkami.
Spis treści
Dwukolorowe babeczki kibica przepis krok po kroku
Zobaczcie mój przepis na biało-czerwone babeczki i przygotujcie je na kibicowanie Polakom.
Dwukolorowe babeczki kibica przepis
Składniki
składniki na babeczki biało-czerwone
- 400 g mąki pszennej (2 i 2/3 szklanki)
- 225 g cukru (lekko czubata szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 200 ml mleka
- 150 g masła (miękkiego (ja je lekko rozpuściłam w mikrofalówce))
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego ((opcjonalnie))
- czerwony barwnik (do koloru)
składniki na krem biało-czerwony
- 250 ml śmietanki kremówki (zimnej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżeczki serka mascarpone (schłodzonego)
- barwnik czerwony (najlepiej w żelu lub w proszku)
Instrukcja
Jak zrobić babeczki biało-czerwone
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
- Wymieszaj razem wszystkie sypkie składniki.400 g mąki pszennej, 225 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Białka zmiksuj z mlekiem i ekstraktem waniliowym.4 białka, 200 ml mleka, 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- Do mąki dodaj masło i połącz razem.150 g masła
- Gdy zaczną się łączyć, wolno wlej mieszaninę mleka i białek i miksuj do zupełnego połączenia.
- Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj czerwony barwnik.czerwony barwnik
- Przełóż ciasta do oddzielnych rękawów cukierniczych (grubych woreczków), końce zwiń i zabezpiecz przez rozwiązaniem, połóż woreczki obok siebie i sklej na dole taśmą klejącą.
- Obetnij końcówki i napełnij papilotki ciastem.
- Babeczki piecz około 20 minut (do suchego patyczka).
- Babeczki ostudź.
Jak zrobić krem biało-czerwony do babeczek
- Ubij kremówkę na sztywno, w trakcie dodaj cukier puder.250 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Na koniec dodaj serek mascarpone i zmiksuj do całkowitego połączenia.2-3 łyżeczki serka mascarpone
- Podziel krem na dwie części i do jednej z nich dodaj czerwony barwnik.czerwony barwnik
- Udekoruj babeczki na biało i czerwono.
Notatki
Prywatne
Babeczki biało-czerwone – uwagi
Dziś babeczki idealne na najbliższe dni – czyli babeczki kibica – obowiązkowo biało-czerwone (zarówno w środku, jak i na zewnątrz).
Do babeczek używamy tylko białek z jajek, więc są idealne, gdy pozostały nam po innych wypiekach białka (albo po robieniu lodów – jak u mnie :)).
Dzięki temu babeczki na białkach mają czysty biały kolor, a nie żółtawy jak przy użyciu całych jajek.
Aby uzyskać efekt dwukolorowej babeczki w pionowe pasy potrzebujemy dwóch woreczków do wyciskania ciasta (jeśli nie posiadacie, albo nie chce się wam tak robić, to można zrobić pasy poziome poprzez nałożenie warstw ciasta łyżką).
Woreczki sklejamy razem taśmą klejącą, aby się nam nie „rozjeżdżały” w trakcie napełniania papilotek (później na zdjęciu będzie to dokładnie widać, ale ja za pierwszym razem skleiłam trochę za wysoko i potem przeklejałam taśmę bardziej na dół woreczków).
Papilotki napełniamy ruchem do siebie i z powrotem, do mniej więcej 2/3 wysokości.
Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy kremami na biało-czerwono i serwujemy w piątkowy wieczór podczas meczu Polska – Grecja ;)
Zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki.
Polecane przepisy na babeczki z kremem
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne babeczki z kremem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Inspiracja do tych babeczek pochodzi ze strony Bakerella
8 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Dziękuję za odpowiedź. Nie włączałam termoobiegu, temperaturę ustawiłam 180C. Babeczki super się dopiekły, nic nie opadło, są pulchniutkie. Może następnym razem ustawić niższą temp. i piec dłużej?
następnym razem ustaw 170 stopni. Każdy piekarnik troszkę inaczej piecze i czasami temperatura temperaturze nie równa :)
Witam. Dlaczego babeczki nie urosły mi tak równo jak u Pani? Na początku pieczenia tak było, później wszystkie zaczęły wypychac się bokiem. Proszę o radę, bo są smaczne i chcę korzystać z Pani przepisu.
Takie problemy to zazywczaj kwestia pieczenia/piekarnika. Czy miałaś włączony termoobieg? On powoduje, że wszystko dzieje się dynamicznie i może się zdarzyć, że ciasto opadnie po upieczeniu.
[…] bazę wykorzystałam sprawdzony już wcześniej na tych mistrzostwach przepis na babeczki dwukolorowe Tym razem ciasto podzieliłam na trzy równe części – do jednej z nich dałam barwnik […]
cieszę się, że przepis się spodobał :)
Świetne i pyszne robiłam dzięki za przepis
swietne!!! ale masz pomysly ! :)