Dyniowe kopytka – gnocchi

Zaktualizowany: 2023 20 sierpnia
dyniowe kopytka

Przepis na dyniowe gnocchi, czyli włoskie kopytka z dynią

Dziś zapraszam Was na przepyszny i aromatyczny obiad, a serwuję dyniowe kopytka, czyli obiad we włoskim stylu. Te gnocchi podane z masłem aromatyzowanym szałwią swój piękny kolor i smak zawdzięczają dodanemu do ciasta puree z dyni. W sezonie na dynię warto wykorzystywać ją w swojej kuchni. Zróbcie więc takie gnocchi, a z reszty dyni możecie upiec apetyczne ciasto.

dyniowe kopytka z masłem i szałwią

Dyniowe kopytka gnocchi przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny obiad, którym zachwycisz wszystkich to koniecznie zrób te gnocchi z dynią. Na pewno zasmakują każdemu!

kopytka z dyni

Dyniowe kopytka – gnocchi przepis

Wypieki Beaty
Przepis na dyniowe kopytka, które mogą być samodzielnym daniem obiadowym albo dodatkiem do obiadu.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 7 minut
Czas całkowity 1 hour 7 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Składniki

składniki na kopytka – gnocci z dynią

  • ok 300 g puree z dyni ((1 i 1/3 szklanki) )
  • 250 g serka ricotta
  • ok 400 g mąki pszennej (+ do podsypywania – niepełne 3 szklanki)
  • ok 1/3 szklanki parmezanu (tartego )
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 0,5 łyżeczki soli (- lub do smaku)
  • czarny pieprz (do smaku (jeśli robisz gnocchi na słodko, to zrezygnuj z pieprzu :)))

składniki na masło szałwiowe do gnocchi

  • ok 75 g masła
  • listki świeżej szałwi
Instrukcja
 

Jak zrobić gnocchi z dynią

  • Gęste sito wyłóż ręcznikiem papierowym i nałóż do niego puree z dyni aby lekko odciekło (moje puree było bardzo gęste, więc już go nie odciekałam) – tak na około 5 minut.
    ok 300 g puree z dyni
  • W dużej misce umieść prawie całą mąkę, puree z dyni, serek ricotta, jajka, sól, parmezan i trochę czarnego pieprzu (jeśli go używasz).
    ok 300 g puree z dyni, 250 g serka ricotta, ok 400 g mąki pszennej, ok 1/3 szklanki parmezanu, 2 jajka, 0,5 łyżeczki soli, czarny pieprz
  • Zagnieć ciasto – jeśli ciasto jest zbyt luźne to dodaj mąkę.
  • Wyjmij ciasto na posypany mąką blat, odkrawaj kawałki ciasta, turlaj je tak aby zrobić wydłużony, cienki wałek.
  • Pokrój nożem ciasto na kawałki o długości około 2 cm.
  • Widelcem lekko rozgnieć każdy kawałeczek.
  • W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę, wrzuć do niej gnocchi i gotuj około 5 minut od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj gnocchi oraz listki szałwii – krótko podsmaż.
    ok 75 g masła, listki świeżej szałwi
  • Podawaj posypane świeżo mielonym pieprzem oraz wiórkami parmezanu.
    czarny pieprz
  • Jeśli robisz słodką wersję, to na patelni rozgrzej masło, dodaj cukru oraz 1-2 płaskie łyżki bułki tartej oraz cynamon, włóż kopytka i podsmaż tak aby pokryły się bułką i cukrem.
Prywatne
Słowa kluczowe dyniowe kopytka, gnocchi z dynią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
dyniowe kopytka z szałwią

Gnocchi z dynią i szałwią – uwagi

Dyniowe kopytka w wersji włoskiej, czyli gnocchi polecają się pyszny obiad.

Włoskie gnocchi to takie nasze kopytka.

Ja korzystając z sezonu na dynię przygotowałam kopytka z dodanym do ciasta puree z dyni.

Dynia jest o tyle wdzięcznym warzywem, że przygotowując jedne gnocchi możecie mieć dwie wersje smakowe – wytrawną i słodką.

Ja z mężem jedliśmy gnocchi podsmażone z masłem i listkami świeżej szałwii, podane potem z pieprzem i wiórkami sera permigiano.

Za to moja córka jadła je podsmażone na maśle z trzcinowym cukrem, bułką tartą i cynamonem – myślę, że ta wersja była równie przepyszna – dynia i cynamon bardzo do siebie pasują :D

A wy na jaką wersję byście się najpierw zdecydowali?

Jeśli lubicie takie słodkie leniwe kopytka, to zapraszam również na tradycyjne leniwe, albo na kluski leniwe ze śliwkami – idealne na jesienne obiady.

Do tych dyniowych gnocchi będziecie potrzebować puree z dyni – zajrzyjcie do przepisu na jego przygotowanie (jest tam również filmik z jego przygotowania).

Podaję przepis na cztery porcje dyniowych kopytek.

dyniowe gnocchi
gnocchi z dyni
kopytka z dynia
dyniowe gnocchi
kopytka leniwe z dynią
dyniowe kopytka z cynamonem i cukrem

Przepis.

Polecane przepisy na obiad dla całej rodziny

Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszny i do tego szybki obiad, który zasmakuje każdemu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 30 września

Podziel się przepisem

5 komentarzy

  1. 4036c64eb0969362bbca27752ae00069?s=54&d=mm&r=g
    zBLOGowani 2017 18 października w 14:45- Odpowiedz

    Serdecznie zachęcamy do dodania tego przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy najlepsze dyniowe przepisy z blogów :)
    https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy

  2. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 1 października w 18:08- Odpowiedz

    My byśmy się chętnie zakolegowały z córką co wersji na słodko :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 2 października w 09:46- Odpowiedz

      :D

  3. 2b1fefa5ce23f6fc495159828ed3a495?s=54&d=mm&r=g
    Procella 2017 30 września w 11:42- Odpowiedz

    Z parmezanem na słodko? Zaskoczyło mnie to i chyba nie przekonało. Jakoś w przypadku tego przepisu nie widzę słodkiej wersji, choć dyniowe kopytka na słodko mogłyby być pyszne. Chyba że w słodkiej wersji rezygnujemy nie tylko z pieprzu, ale też z parmezanu ;) W sumie już ten pieprz by mi mniej przeszkadzał ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 1 października w 17:02- Odpowiedz

      Ja przyznaję, że jadłam z tym parmezanem w środku i mi zupełnie nie przeszkadzał :D oczywiście, jeśli z góry zakładamy, że będziemy je jeść tylko na słodko, to możemy zrezygnować z dodawania go do środka :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy