Dyniowe kopytka – gnocchi
Przepis na dyniowe gnocchi, czyli włoskie kopytka z dynią
Dziś zapraszam Was na przepyszny i aromatyczny obiad, a serwuję dyniowe kopytka, czyli obiad we włoskim stylu. Te gnocchi podane z masłem aromatyzowanym szałwią swój piękny kolor i smak zawdzięczają dodanemu do ciasta puree z dyni. W sezonie na dynię warto wykorzystywać ją w swojej kuchni. Zróbcie więc takie gnocchi, a z reszty dyni możecie upiec apetyczne ciasto.
Spis treści
Dyniowe kopytka gnocchi przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny obiad, którym zachwycisz wszystkich to koniecznie zrób te gnocchi z dynią. Na pewno zasmakują każdemu!
Dyniowe kopytka – gnocchi przepis
Składniki
składniki na kopytka – gnocci z dynią
- ok 300 g puree z dyni ((1 i 1/3 szklanki) )
- 250 g serka ricotta
- ok 400 g mąki pszennej (+ do podsypywania – niepełne 3 szklanki)
- ok 1/3 szklanki parmezanu (tartego )
- 2 jajka (rozmiar L)
- 0,5 łyżeczki soli (- lub do smaku)
- czarny pieprz (do smaku (jeśli robisz gnocchi na słodko, to zrezygnuj z pieprzu :)))
składniki na masło szałwiowe do gnocchi
- ok 75 g masła
- listki świeżej szałwi
Instrukcja
Jak zrobić gnocchi z dynią
- Gęste sito wyłóż ręcznikiem papierowym i nałóż do niego puree z dyni aby lekko odciekło (moje puree było bardzo gęste, więc już go nie odciekałam) – tak na około 5 minut.ok 300 g puree z dyni
- W dużej misce umieść prawie całą mąkę, puree z dyni, serek ricotta, jajka, sól, parmezan i trochę czarnego pieprzu (jeśli go używasz).ok 300 g puree z dyni, 250 g serka ricotta, ok 400 g mąki pszennej, ok 1/3 szklanki parmezanu, 2 jajka, 0,5 łyżeczki soli, czarny pieprz
- Zagnieć ciasto – jeśli ciasto jest zbyt luźne to dodaj mąkę.
- Wyjmij ciasto na posypany mąką blat, odkrawaj kawałki ciasta, turlaj je tak aby zrobić wydłużony, cienki wałek.
- Pokrój nożem ciasto na kawałki o długości około 2 cm.
- Widelcem lekko rozgnieć każdy kawałeczek.
- W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę, wrzuć do niej gnocchi i gotuj około 5 minut od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj gnocchi oraz listki szałwii – krótko podsmaż.ok 75 g masła, listki świeżej szałwi
- Podawaj posypane świeżo mielonym pieprzem oraz wiórkami parmezanu.czarny pieprz
- Jeśli robisz słodką wersję, to na patelni rozgrzej masło, dodaj cukru oraz 1-2 płaskie łyżki bułki tartej oraz cynamon, włóż kopytka i podsmaż tak aby pokryły się bułką i cukrem.
Prywatne
Gnocchi z dynią i szałwią – uwagi
Dyniowe kopytka w wersji włoskiej, czyli gnocchi polecają się pyszny obiad.
Włoskie gnocchi to takie nasze kopytka.
Ja korzystając z sezonu na dynię przygotowałam kopytka z dodanym do ciasta puree z dyni.
Dynia jest o tyle wdzięcznym warzywem, że przygotowując jedne gnocchi możecie mieć dwie wersje smakowe – wytrawną i słodką.
Ja z mężem jedliśmy gnocchi podsmażone z masłem i listkami świeżej szałwii, podane potem z pieprzem i wiórkami sera permigiano.
Za to moja córka jadła je podsmażone na maśle z trzcinowym cukrem, bułką tartą i cynamonem – myślę, że ta wersja była równie przepyszna – dynia i cynamon bardzo do siebie pasują :D
A wy na jaką wersję byście się najpierw zdecydowali?
Jeśli lubicie takie słodkie leniwe kopytka, to zapraszam również na tradycyjne leniwe, albo na kluski leniwe ze śliwkami – idealne na jesienne obiady.
Do tych dyniowych gnocchi będziecie potrzebować puree z dyni – zajrzyjcie do przepisu na jego przygotowanie (jest tam również filmik z jego przygotowania).
Podaję przepis na cztery porcje dyniowych kopytek.
Polecane przepisy na obiad dla całej rodziny
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszny i do tego szybki obiad, który zasmakuje każdemu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis na kopytka z dyni, czyli dyniowe gnocchi. Przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Kopytka dyniowe możesz zrobić w wersji wytrawnej lub słodkiej - jak leniwe kopytka. W obydwu tych wersjach gnocchi smakuje wyśmienicie. Jeśli masz w domu puree z dyni, albo dynię, to przygotuj na obiad dyniowe kopytka! Takie kopytka mogą stanowić samodzielny posiłek, albo być dodatkiem do obiadu. Przepis krok po kroku pozwoli ci przygotować pyszne kopytka z dynią na obiad dla rodziny. Przygotuj je z dodatkiem masła z szałwią i zobacz jak pyszne jest to połączenie! Nie jest trudno zrobić w domu kopytka. Wypróbuj mój przepis i ciesz się pysznym posiłkiem!
5 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Kopytka dyniowe przepis
Dyniowe kopytka gnocchi
Jak zrobić kopytka?
Serdecznie zachęcamy do dodania tego przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy najlepsze dyniowe przepisy z blogów :)
https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy
My byśmy się chętnie zakolegowały z córką co wersji na słodko :D
:D
Z parmezanem na słodko? Zaskoczyło mnie to i chyba nie przekonało. Jakoś w przypadku tego przepisu nie widzę słodkiej wersji, choć dyniowe kopytka na słodko mogłyby być pyszne. Chyba że w słodkiej wersji rezygnujemy nie tylko z pieprzu, ale też z parmezanu ;) W sumie już ten pieprz by mi mniej przeszkadzał ;)
Ja przyznaję, że jadłam z tym parmezanem w środku i mi zupełnie nie przeszkadzał :D oczywiście, jeśli z góry zakładamy, że będziemy je jeść tylko na słodko, to możemy zrezygnować z dodawania go do środka :)