Dyniowe ślimaczki drożdżowe

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
dyniowe ślimaczki drożdżowe

Przepis na drożdżowe ślimaczki dyniowe z cynamonem

Oto prawdziwie jesienne ciasto drożdżowe – pachnące i pięknym pomarańczowym kolorze i oczywiście przepyszne. Ten kolor to zasługa puree z dyni dodanemu do ciasta – tak powstały moje dyniowe ślimaczki drożdżowe. Słodkie, miękkie i pachnące cynamonem. Prawdziwie uzależniające. Nie sądziłam, że ciasto drożdżowe z dynią będzie tak wspaniale smakować – spróbujcie koniecznie!

dyniowe ślimaczki1

Dyniowe ślimaczki drożdżowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz puszyste i aromatyczne drożdżowe bułeczki, to tej jesieni upiecz te obłędne ślimaczki z puree z dyni.

dyniowe ślimaczki drożdżowe

Dyniowe ślimaczki drożdżowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i pyszne ślimaczki drożdżowe z puree z dyni i masą piernikową.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour
23 minut
Czas całkowity 2 hours 23 minut
Składniki

składniki na rozczyn drożdżowy do ślimaczków

składniki na drożdżowe ciasto dyniowe:

  • 350 g mąki pszennej (- 2 i 1/3 szklanki)
  • 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli
  • 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego )
  • 250 g puree z dyni (odsączonego, gęstego)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 2 łyżki mleka

składniki na masę piernikową do ślimaczków

  • 60 g masła (miękkiego )
  • 100 g cukru trzcinowego (- pół szklanki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru (mielonego )
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej )
  • 1 szczypta kardamonu
Instrukcja
 

Jak zrobić rozczyn drożdżowy do drożdżówek

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i mąką, wlej mleko i wymieszaj.
    15 g drożdży, 40 ml mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki pszennej
  • Miseczkę z drożdżami przykryj i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.

Jak zrobić drożdżowe ciasto dyniowe:

  • Wszystkie składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto – będzie z tych bardziej kleistych.
    350 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 szczypta soli, 50 g masła, 250 g puree z dyni, 1 jajko, 2 łyżki mleka
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny lub w lodówce na całą noc.
  • Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i krótko zagnieć (w razie konieczności dodaj odrobinę mąki).
  • Ciasto rozwałkuj na prostokąt (około 20/30 cm), wyłóż na niego masę piernikową (w miseczce zmieszaj razem masło z cukrem i przyprawami) i dokładnie rozprowadź po całości.
    60 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 szczypta kardamonu
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
  • Ostrym nożem pokrój ciasto na plasterki.
  • Ułóż je na wyłożonej papierem blaszce lub włóż do foremki.
  • Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • Po tym czasie wstaw ciasto do zimnego piekarnika i włącz go na 170 (termoobieg).
  • Piecz przez około pół godziny – aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  • Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem z cynamonem.
Notatki
Zamiast przypraw możesz dać dwie łyżeczki przyprawy do piernika. Lukier cynamonowy zrobisz mieszając cukier puder z odrobiną mleka i cynamonem.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe z dynią, dyniowa drożdżówka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
dyniowe ślimaczki2

Drożdżowe bułeczki z dynią i korzennymi przyprawami – uwagi

Zapraszam dziś Was na coś wyjątkowo smacznego – będą to dyniowe ślimaczki drożdżowe :)

Puree z dyni dodane do ciasta sprawia, że jest ono lekkie i bardzo puszyste, a na dodatek (odpowiednio zabezpieczone) mniej obsycha.

Przepis na drożdźówkę dyniową wypatrzyłam u Viridianki z blogu Cioccolatto Gatto.

Stwierdziłam, że to będzie świetna baza do ślimaczków wypełnionych masą piernikową i się nie myliłam :)

Niebywały smak i aromat podkręca dodatkowo cynamonowy lukier (który również świetnie zapobiega przed wysychaniem ciasta).

Sposób na uzyskanie puree z dyni podawałam już wcześniej (przeczytajcie mój post dotyczący tego jak przygotować puree z dyni), ale w skrócie – dynię należy razem ze skórką upiec albo ugotować, a następnie obrać i rozgnieść. Osobiście polecam pieczenie dyni, bo gotowanie dodatkowo wpływa na konsystencję dyni.

Z tej porcji otrzymacie około 7-8 ślimaczków dyniowych (zależy jak grube plastry ciasta będzie kroić).

Podaję przepis z moimi zmianami.

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na ciasta drożdżowe z bloga oraz przepisów z dynią.

dyniowe ślimaczki3
dyniowe ślimaczki4
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na wypieki z dynią

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne wypieki z dynią – zarówno te na słodko jak i takie na słono. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 6 października