Dżem z cukinii
Przepis na dżem cukiniowy
Zrób dziś ze mną zaskakujący cytrynowy dżem z cukinii. Ten dżem z tartą cukinią i galaretką cytrynową smakuje super orzeźwiająco i jest fajnie słodki. Możecie go używać jak normalny dżem na kanapki, albo jako dodatek do placuszków, czy naleśników.
Spis treści
Przepis na słodki dżem z cukinii
Jeśli lubisz domowe przetwory, to w tym roku zrób taki rewelacyjny słodki dżem cukiniowy.
Dżem z cukinii przepis
Składniki
składniki na cytrynowy dżem z cukinii
- 3 kg cukinii
- około 0,5-0,75 kg cukru ((do smaku))
- 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 galaretki cytrynowe ( lub pomarańczowe (ja robiłam z pomarańczową))
Instrukcja
Jak zrobić cytrynowy dżem z cukinii
- Cukinie zetrzyj na tarce na grubych oczkach (nie musisz jej obierać).3 kg cukinii
- Zasyp cukrem i kwaskiem cytrynowym, przemieszaj, przykryj i odstaw na noc.około 0,5-0,75 kg cukru, 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- Następnego dnia gotuj na wolnych ogniu przez około 3 godziny.
- Na koniec dodaj galaretki (w proszku), wymieszaj i pogotuj przez chwilę – jeśli chcesz to dosłodź do smaku.2 galaretki cytrynowe
- Przełóż do wyparzonych słoiczków, spasteryzuj.
- Smacznego :)
Prywatne
Cytrynowy dżem z cukinią – uwagi
Nie wiem, czy jedliście już dżem z cukinii – jeśli nie, to musicie koniecznie spróbować.
Mnie do jego zrobienia zachęciła koleżanka – jej mama ostatnio nie je żadnego innego :)
Dżem wychodzi fajnie słodko-kwaśny z kawałeczkami cukinii (ja swoją użyłam w całości – bez obierania i dzięki temu mniej się rozpadła).
Myślę, że taki dżem będzie ciekawą alternatywą dla jabłek w jabłeczniku :)
Z podanej porcji otrzymacie około 10 standardowych dżemowych słoiczków (ja robiłam z połowy porcji ze względu na ograniczoną powierzchnię „przechowalniową”).
Zachęcam wam do sprawdzenia innych moich przepisów na domowe przetwory!
Polecane przepisy na domowe dżemy
Zobaczcie również inne moje przepisy na domowe dżemy o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy: