Pancakes jabłkowe
 
 
Autor:
Składniki
placki:
  • 225 g mąki pszennej - przesianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 duże jajka (użyłam L)
  • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 duże jabłko starte na dużych oczkach
jabłka w syropie klonowym:
  • 1 średnie jabłko, lub pół dużego - obrane, o pokrojone w drobną kostkę
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 100 ml syropu klonowego
Wykonanie
  1. W dużej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
  3. Dodaj starte jabłko i wymieszaj łyżką.
  4. Smaż placuszki aż będą rumiane z obydwu stron.
  5. W rondelku pogrzej śmietanę kremówkę razem z syropem klonowym.
  6. Do gotującego się sosu dodaj pokrojone jabłka i podduś je kilka minut - podawaj na ciepło.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/pancakes-jablkowe/