Babeczki krówkowo-orzechowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 24 sztuki
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 24
Składniki
  • 450 g (3 szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • ¾ puszki z masy krówkowej - użyłam z Gostynia puszka 510 g
  • orzechy w ilości dowolnej - ja dałam około 50 g
Wykonanie
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół).
  2. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Sypkie produkty wymieszaj razem i dodawaj do masy jajecznej na zmianę z mlekiem i olejem.
  4. Na koniec dodaj masę krówkową i dokładnie zmiksuj.
  5. Orzechy posiekaj, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.
  6. Nakładaj ciasto do foremek na babeczki - maksymalnie do ⅔ wysokości.
  7. Piecz około 20 minut.
  8. Pozostały kajmak lekko podgrzej, dosyp do niego około 50 cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
  9. Tak przygotowanym lukrem posmaruj wierzch babeczek.
  10. Możesz je dodatkowo posypać posiekanymi orzechami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 220 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 31 g Białka: 5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babeczki-krowkowo-orzechowe/