Chrust lany
 
 
Autor:
Składniki
  • 3 jajka - żółtka i białka oddzielnie
  • opakowanie cukru waniliowego - albo łyżka domowego cukru waniliowego (opcjonalnie łyżka zwykłego cukru plus ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy)
  • 200 g przesianej przez sitko mąki
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu (aby tłuszcz zbytnio nie wsiąkał w ciasto, opcjonalnie może to być też ocet)
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie
  1. Żółtka utrzyj z cukrem i solą na puszystą masę.
  2. Dodaj do nich mąkę na zmianę z mlekiem, na koniec dodaj alkohol.
  3. Białka ubij aż będą sztywne.
  4. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do woreczka, odetnij końcówkę rogu (nie rób zbyt dużego otworu).
  6. Olej rozgrzej w szerokim rondlu (jeśli masz termometr, to podgrzej do temperatury około 180 stopni).
  7. Za pomocą woreczka wyciskaj na gorący tłuszcz fantazyjne kształty (pamiętaj, że delikatnie urosną).
  8. Smaż na rumiano z obydwu stron.
  9. Po usmażeniu odsącz na papierze kuchennym i posyp cukrem pudrem.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/chrust-lany/