Pączusie jabłkowe
 
 
Autor:
Składniki
pączusie:
  • 2 szklanki mąki (300 g)
  • pół szklanki cukru (100 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do jabłek (link w powyżej) lub przyprawy do piernika
  • 1 szklanka maślanki (nie miałam i użyłam mleko)
  • 2 duże jajka (użyłam L)
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę, lub starte na grubych oczkach
dodatkowo:
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do jabłek lub do piernika
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj jabłka i zamieszaj.
  5. W szerokim rondlu rozgrzej olej - najlepiej do temperatury 180 stopni.
  6. Dużą łyżką albo łyżką do nakładania lodów nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta, smaż z obu stron na rumiano (aby się upewnić, czy pączusie są gotowe, to wbij w środek wykałaczkę, jeśli wychodzi czysta, to pączki można wyciągać).
  7. Pączki odsącz na ręczniki papierowym, a następnie obtocz w mieszance cukru, cynamonu i przyprawy do jabłek.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/paczusie-jablkowe/