Owsiane ciasteczka z czekoladą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 22 duże ciastka.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 22
Składniki
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru kryształu
  • 100 g brązowego cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko (użyłam rozm. L)
  • 150 g mąki
  • 110 g płatków owsianych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 175 g gorzkiej czekolady - posiekanej
  • 150 g uprażonych orzechów (orzechy należy wrzucić na suchą patelnię i posmażyć krótko, do zrumienienia)
Wykonanie
  1. Zmiksuj masło z cukrami i wanilią.
  2. Mąkę połącz z sodą i proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj, dodaj płatki owsiane i wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę i wymieszaj
  5. Na koniec dodaj czekoladę i posiekane uprażone orzechy (użyłam orzechy włoskie i nerkowca).
  6. Wymieszaj całość łyżką.
  7. Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę zachowaj odstępy między ciastkami, bo się rozleją podczas pieczenia.
  8. Piecz w 170 stopniach przez około 10-15 minut - aż będą rumiane - zaraz po upieczeniu ciasteczka będą lekko miękkie, ale po ostygnięciu będą chrupiące.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 191 Tłuszcze: 11,5 g Węglowodany: 20,5 g Błonnik: 0,7 g Białka: 2.5 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/owsiane-ciasteczka-z-czekolada/