Naleśniki jaglane
 
 
Autor:
Składniki
  • 160 g mąki jaglanej
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 300 ml mleka
  • łyżka oleju
  • opcjonalnie woda mineralna do uzyskania konsystencji (nie dodawałam)
Wykonanie
  1. Jajka krótko zmiksuj ze szczyptą soli.
  2. Dodaj na zmianę mąkę na koniec dodaj olej.
  3. Ciasto musi być bardzo lejące - jeśli jest za gęste do dodaj wody mineralnej (naleśniki są twardawe, więc nie bój się zrobić rzadszego niż zwykle ciasta).
  4. Patelnię mocno rozgrzej i lekko posmaruj olejem - jeśli patelnia będzie zbyt chłodna, to naleśnik się do niej przyklei i za nic go nie ściągniesz :(
  5. Smaż naleśniki na rumiano z obydwu stron.
  6. Podaj z ulubionymi dodatkami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/nalesniki-jaglane/