Kuleczki ziemniaczane
 
 
Autor:
Składniki
kuleczki:
  • pół kg ugotowanych ziemniaków
  • pół cebuli (ja ze względu na dzieci nie dałam)
  • 70 g startego twardego sera np. cheddar (kupiłam w Lidlu)
  • 1 jajko
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 65 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy do smaku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła
dodatkowo:
  • 2 jajka - roztrzepane
  • około 1 szklanka bułki tartej
Wykonanie
  1. Jeśli dodajesz cebulę to drobno ją posiekaj i podsmaż na patelni.
  2. Ziemniaki porządniej ubij, albo przepuść przez praskę do ziemniaków, dodaj do nich starty ser, jajko, obydwie mąki i przyprawy.
  3. Zagnieć ciasto - jeśli jest zbyt lepkie, to możesz dodać trochę mąki..
  4. Schłódź masę w lodówce przez około godzinę - tak aby zgęstniała.
  5. Ze schłodzonej masy formuj w dłoniach kuleczki - ich rozmiar zależy już od ciebie.
  6. Każdą kuleczkę zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
  7. Smaż we frytkownicy, na głębokim tłuszczu lub na patelni aż będą rumiane.
  8. Po usmażeniu osącz na papierowym ręczniku.
  9. Podawaj na ciepło.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/kuleczki-ziemniaczane/