Sos toffee z mikrofalówki
 
 
Autor:
Składniki
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka (200 g) cukru trzcinowego
  • pół szklanki śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Do wysokiego naczynia (robiłam to w litrowym dzbanku miarce) wlej rozpuszczone masło, dodaj cukier i śmietanę kremówkę.
  2. Wymieszaj dokładnie.
  3. Wstaw do mikrofalówki i podgrzej 2 minuty, po tym czasie ponownie zamieszaj.
  4. Podgrzej kolejne dwie minuty - sos będzie rzadki, ale cukier będzie już rozpuszczony (jeśli twoja mikrofalówka słabiej grzeje i cukier jest jeszcze widoczny, to podgrzej jeszcze 1 minutę).
  5. Ponownie zamieszaj i odstaw do przestudzenia - sos będzie gęstniał wraz z ostyganiem.
  6. Sos możesz przechowywać w lodówce, jeśli będzie za gęsty do użycia, to podgrzej go około 20 sekund w mikrofalówce.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/sos-toffee-z-mikrofalowki/