Ciasto jabłkowe z toffee
 
 
Autor:
Składniki
kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 110 g rozpuszczonego masła
  • 70 g brązowego cukru trzcinowego
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
owoce:
  • 3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plasterki
  • 2 łyżki masła
ciasto"
  • 110 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ⅔ szklanki mleka (użyłam mleko kokosowe)
Wykonanie
  1. Składniki kruszonki zmieszaj razem i odstaw na bok.
  2. Jabłka podduś krótko na maśle - tak aby lekko zmiękły, ale nie rozpadały się.
  3. Masło zmiksuj z cukrem i wanilią aż masa będzie biała - w razie konieczności zeskrobuj ścianki miski.
  4. Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
  5. Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku i po łyżce mąki z dodatkami - zmiksuj krótko.
  6. Dodaj połowę pozostałej mąki, wlej mleko i krótko zmiksuj.
  7. Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
  8. Do tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż ⅔ ciasta, wyrównaj powierzchnię i wyłóż połowę jabłek,
  9. przykryj resztą ciasta.
  10. Ułóż resztę jabłek, a całość posyp kruszonką.
  11. Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut - do suchego patyczka (ja jeszcze na koniec podpiekłam sam spód, bo nie byłam pewna, czy ciasto jest już gotowe).
  12. Po upieczeniu ostudź.
  13. Przed podaniem hojnie polej sosem toffee.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-jablkowe-z-toffee/