Babka czekoladowo-cynamonowa
 
 
Autor:
Składniki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki dżemu (użyłam malinowy)
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z sodą, kakao i cynamonem.
  3. Do masy jajecznej dodaj pojedynczo żółta, krótko miksując masę między nimi.
  4. Dodaj mieszaninę mąki na zmianę z mlekiem.
  5. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  6. Dodaj porcjami do ciasta i delikatnie mieszaj szpatułka.
  7. Przełóż ciasto do przygotowanej formy do babki.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babka-czekoladowo-cynamonowa/