Torciki z truskawkowym kremem maślanym
 
 
Autor:
Składniki
biszkopt na foremkę 22 cm średnicy:
  • 5 jajek - białka i żółtka oddzielnie
  • 165 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
poncz:
  • około 300 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny
krem truskawkowy:
  • 300 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 kieliszek spirytusu
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  2. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj aż piana będzie biała i lśniąca.
  3. Mąkę przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
  4. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj na małych obrotach.
  5. Wsyp mąkę i zmiksuj krótko na małych obrotach, albo ostrożnie wymieszaj łopatką.
  6. Ciasto przełóż do tortownicy (dno foremki wyłóż papierem do pieczenia, ale boki pozostaw suche i bez papieru).
  7. Piecz biszkopt przez 30-40 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź i pokrój na trzy blaty (ja lubię biszkopt piec dzień wcześniej, bo taki świeży ciężej się przekraja).
poncz:
  1. Z podanych składników przygotuj płyn do nasączania - dostaw do wystudzenia.
krem:
  1. Truskawki włóż do garnka razem z połową cukru i sokiem z cytryny.
  2. Gotuj aż owoce puszczą sok i się rozpadną - jeśli jest dalej dużo całych owoców, to rozgnieć je widelcem, albo zmiksuj blenderem.
  3. Budyń rozpuść w połowie szklanki wody (nie dodawaj już do niego cukru) i dodaj do truskawek - zamieszaj energicznie.
  4. Odstaw budyń do wystudzenia (wierzch przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą, wtedy na wierzchu nie utworzy się twarda skorupka).
  5. Najlepiej budyń przygotować dzień wcześniej, aby porządnie wystygł - studź go w temperaturze pokojowej.
  6. Przygotuj dwa garnki - większy i mniejszy. Do większego wlej wodę, a mniejszy ustaw na większym. Ustaw na gazie i podgrzewaj.
  7. Do mniejszego garnka włóż jajka i pozostały cukier - miksuj aż cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta.
  8. Ostaw do lekkiego wystudzenia.
  9. Masło zmiksuj mikserem, stopniowo dodaj masę jajeczną i dalej miksuj.
  10. Dodaj po łyżce budyń truskawkowy, a na koniec wolno wlej spirytus.
  11. Krem może być dość płynny, ale po schłodzeniu zestali się.
wykończenie:
  1. Blaty biszkopta podlej przygotowanym ponczem i posmaruj kremem truskawkowym.
  2. Możesz dodatkowo posypać krem świeżymi truskawkami.
  3. Posmaruj kremem boki i wierzch tortu, udekoruj wg uznania.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/torciki-z-truskawkowym-kremem-maslanym/