Odwrócone ciasto kokosowe
 
 
Autor:
Składniki
warstwa kokosowa:
  • 50 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
ciasto:
  • 125 g mąki pszennej
  • 40 g gorzkiego kakao
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 110 g miękkiego masła
  • 150-200 g cukru (do smaku)
  • 2 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • ⅔ szklanki mleka
Wykonanie
  1. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści - uważaj aby nie przypalić.
  2. Dodaj wiórki i wymieszaj - jeśli masa wydaje ci się za sucha, to możesz dodać jeszcze trochę masła (ja zostawiłam ją taką chrupiącą), dodaj wanilię i wymieszaj.
  3. Formę o średnicy około 23-24 cm (taką nieodpinaną - użyłam formy szklanej) wysmaruj masłem i na dno wyłóż wiórki kokosowe.
  4. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  5. Mąkę zmieszaj z kakao, sodą i solą.
  6. Do masła dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mieszaniny mąki.
  7. Dodaj mleko i na koniec wsyp resztę mąki - krótko wymieszaj.
  8. Wyłóż ciasto na wiórki kokosowe, delikatnie rozprowadź po całej foremce.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  10. Jeszcze gorące ciasto odseparuj nożem od boków foremki, a następnie szybkim ruchem przełóż na talerz - jeśli ciasto ostygnie w foremce, to warstwa kokosowa może przywrzeć.
  11. Podawaj na ciepło z lodami i sosem toffi.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/odwrocone-ciasto-kokosowe/