Makaron z pieczonymi pomidorami
 
 
Autor:
Składniki
  • około 150 g makaronu pełnoziarnistego typ tagliatelle (waga suchego makaronu)
  • 6 średnich pomidorów (jeśli nie macie świeżych, to można zastąpić pomidorami z puszki - jedna puszka powinna być ok)
  • średnia czerwona papryka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • cebula
  • około 12 czarnych oliwek (ewentualnie zielonych)
  • świeża bazylia
  • przyprawy - sól, pieprz, słodka papryka, odrobina cukru
Wykonanie
  1. Pomidory umyj, nakłuj widelcem w kilku miejscach, paprykę przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne.
  2. Pomidory i paprykę ułóż w żaroodpornym naczyniu (papryka skórką do góry) i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.
  3. Warzywa lekko ostudź, a następnie zdejmij z nich skórki.
  4. Pokrój warzywa w kostkę i przełóż do rondelka, dodaj wyciśnięty czosnek - podgotuj aż sok z pomidorów się zredukuje.
  5. Dodaj posiekaną bazylię oraz pokrojone oliwki, przypraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz cukrem (cukier wydobywa smak pomidorów :)).
  6. Makaron ugotuj al dente.
  7. Wymieszaj z sosem.
  8. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać parmezanem.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/makaron-z-pieczonymi-pomidorami/