160 g ciastek - użyłam owsiane, mogą być herbatniki, albo ciasteczka maślane
około 60 g rozpuszczonego masła
sernik:
1 kg twarogu sernikowego (jak zwykle polecam Piątnicę w wiaderku)
200 g białej czekolady
100 ml śmietany kremówki
150 g cukru
4 jajka (użyłam rozmiar L)
łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
dodatkowo:
porcja popcornu karmelowego
sos toffee/karmelowy
Wykonanie
spód:
Ciasteczka zmiksuj albo porządnie ubij wałkiem do ciasta, tak aby były rozkruszone na drobny proszek.
Dodaj po trochu rozpuszczone masło i zmieszaj.
Ciastkami wylep spód tortownicy o średnicy 22 cm i schłódż przez kilkanaście minut w lodówce.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
Białą czekoladą rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
W dużej misce umieść twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy, dodaj rozpuszczoną czekoladę, krótko zmiksuj - do połączenia składników.
Wylej masę na schłodzony spód, piecz przez około 1,5 godziny (jeśli używasz rzadszego sera to czas pieczenia trzeba będzie wydłużyć) - proponuję też sernik piec postawiony na dużej blaszce, zamiast na kratce, bo masło dodane do ciasteczek ma tendencję do wypływania z foremki - przynajmniej u mnie często się tak dzieje.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik do wystudzenia.
Wystudzony sernik schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny - a najlepiej przez noc.
Przed podaniem polej wierzch sernika sosem toffee i ułóż karmelowy popcorn.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-z-karmelowym-popcornem/