Sernik z karmelowym popcornem
 
 
Autor:
Składniki
spód ciasteczkowy:
  • 160 g ciastek - użyłam owsiane, mogą być herbatniki, albo ciasteczka maślane
  • około 60 g rozpuszczonego masła
sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego (jak zwykle polecam Piątnicę w wiaderku)
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru
  • 4 jajka (użyłam rozmiar L)
  • łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
dodatkowo:
  • porcja popcornu karmelowego
  • sos toffee/karmelowy
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj albo porządnie ubij wałkiem do ciasta, tak aby były rozkruszone na drobny proszek.
  2. Dodaj po trochu rozpuszczone masło i zmieszaj.
  3. Ciastkami wylep spód tortownicy o średnicy 22 cm i schłódż przez kilkanaście minut w lodówce.
  4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  5. Białą czekoladą rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
  6. W dużej misce umieść twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy, dodaj rozpuszczoną czekoladę, krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  7. Wylej masę na schłodzony spód, piecz przez około 1,5 godziny (jeśli używasz rzadszego sera to czas pieczenia trzeba będzie wydłużyć) - proponuję też sernik piec postawiony na dużej blaszce, zamiast na kratce, bo masło dodane do ciasteczek ma tendencję do wypływania z foremki - przynajmniej u mnie często się tak dzieje.
  8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik do wystudzenia.
  9. Wystudzony sernik schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny - a najlepiej przez noc.
  10. Przed podaniem polej wierzch sernika sosem toffee i ułóż karmelowy popcorn.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-z-karmelowym-popcornem/