Szarlotkowa nocna owsianka
 
 
Autor:
Składniki
  • 5 lekko czubatych łyżek płatków owsianych
  • mleko - do poziomu płatków
  • szczypta cynamonu
  • 1 średnie jabłko
  • ¼ szklanki wody
  • łyżka brązowego cukru (lub do smaku)
  • dodatkowo: garść borówek, kilka posiekanych pistacji lub innych orzechów, łyża lub dwie jogurtu naturalnego
Wykonanie
  1. Płatki wsyp do miseczki zalej mlekiem i posyp cynamonem - wymieszaj.
  2. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę.
  3. Do rondelka wlej wodę, włóż jabłka i dodaj cukier, zamieszaj, podgotuj kilka minut - aż jabłka lekko zmiękną.
  4. Gotowe jabłka przestudź lekko a następnie przełóż do miseczki z płatkami.
  5. Miseczkę schowaj na noc do lodówki.
  6. Rano dodaj do płatków borówki, posiekane orzechy i opcjonalnie odrobinę jogurtu naturalnego - ja jeszcze posypałam wierzch odrobiną domowej granoli - aby dodać chrupkości :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/szarlotkowa_nocna_owsianka/