Czekoladowy tort BB8
 
 
Autor:
Składniki
ciasto czekoladowe (na dwie foremki o średnicy 16 cm i głębokości około 7 cm + jedną mniejszą foremkę - na "głowę"):
  • 150 g miękkiego masła
  • 300 g cukru
  • 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 90 g gorzkiego kakao
  • 375 ml gorącej wody
  • 300 g mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
krem mascarpone:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 125 ml serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
poncz:
  • szklanka letniej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny
krem maślany - do obłożenia wierzchu tortu
  • 100 g miękkiego masła
  • około 250-300 g cukru pudru
  • kilka łyżek mleka
dodatkowo:
  • ulubione owoce lub dżem
  • masa cukrowa do dekoracji
Wykonanie
ciasto czekoladowe:
  1. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą, białą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Kakao zalej gorącą wodą i zamieszaj aż się dobrze rozpuści.
  4. Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka, na zmianę z łyżką mąki - krótko zmiksuj.
  5. Dodaj połowę pozostałej mąki, wlej kakao i zmiksuj.
  6. Dodaj pozostałą mąkę i krótko zmiksuj - na koniec wymieszaj jeszcze wszystko łyżką zbierając ciasto z boków miski.
  7. Przelej ciasto do trzech pół okrągłych foremek - dwie o średnicy około 16 cm i głębokości około 7 cm, trzecie a średnicy mniej więcej 7 cm.
  8. Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
krem:
  1. Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i po łyżce serek mascarpone - krótko zmiksuj.
krem maślany:
  1. Masło zmiksuj z częścią cukru pudru, dosypuj go w trakcie - jeśli masa robi się za bardzo gęsta, wtedy dodaj trochę mleka - ja zwykle kilka razy dolewam po trochu.
wykończenie:
  1. Ostrym nożem zetnij wypukłe części ciasta czekoladowego.
  2. Dwie większe połówki przekrój na dwa lub trzy blaty.
  3. Odetnij lekko zaokrąglony spód, tak aby ciasto mogło stać.
  4. Nasącz blat ponczem, nałóż trochę kremu i ewentualnie dodaj owoce.
  5. Powtórz czynności z kolejnymi blatami - jeśli ciasto zaczyna tracić kulisty kształt, to zrezygnuj z jednego blatu.
  6. Na koniec możesz jeszcze ostrym nożem dociąć wierzch ciasta, aby nie było wystających kawałków, a tort miał kształt kuli.
  7. Kremem maślanym pokryj dokładnie cały tort i wyrównaj, aby masa była gładka.
  8. Część ciasta na "głowę" przekrój na dwie części, przełóż kremem i posmaruj kremem maślanym.
  9. Tort schłódź przez około godzinę - tak aby masa maślana stwardniała.
  10. Po tym czasie możesz zacząć dekorować tort :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowy-tort-bb8/