Czekoladowe masło orzechowe
 
 
Autor:
Składniki
  • 170 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • około 1-2 łyżek oleju rzepakowego
  • 100 g gorzkiej czekolady (ewentualnej mlecznej, lub po połowie mieszanej)
  • plus dodatkowo trochę posiekanych orzeszków - jeśli chcesz mieć masło orzechowe crunchy :)
Wykonanie
  1. Orzeszki wrzuć na suchą patelnię i podpraż kilka minut - zamieszaj od czasu do czasu.
  2. Przestudź.
  3. Zmiksuj orzeszki blenderem, w trakcie dodawaj po trochu olej rzepakowy - tyle aby masa miała ładną, kremową konsystencję - im dłużej będziesz miksować, tym masa będzie gładsza, więc nie dawaj od razu całego oleju.
  4. W międzyczasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę.
  5. Lekko przestudź, dodaj do masła i dokładnie wymieszaj.
  6. Możesz dodatkowo dodać do masła posiekane orzeszki :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowe-maslo-orzechowe/