Chłodnik z botwinki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 4 duże porcje :)
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
  • 1 pęczek botwiniki z buraczkami
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 większy ogórek gruntowy
  • pół pęczka koperku
  • 1 litr maślanki lub kefiru
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Buraczki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, liście z botwinki odetnij, a łodyżki pokrój na małe kawałki.
  2. Buraczki i łodyżki włóż do rondelka, zalej wodą - tylko tyle, aby przykryła buraczki, dodaj łyżkę octu i gotuj przez około 10 minut.
  3. Pod koniec gotowania możesz dorzucić posiekane liście z botwinki (ja wykorzystałam tylko połowę liści).
  4. Buraczki ostudź.
  5. Rzodkiewkę zetrzyj na starce lub drobno pokrój.
  6. Ogórka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
  7. Koperek posiekaj.
  8. Do buraczków (razem z wodą w której się gotowały) dodaj rzodkiewkę, ogórka i koperek - wymieszaj.
  9. Dodaj maślankę - zamieszaj.
  10. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  11. Schłódź całość w lodówce.
  12. Do podania polecam dodanie ugotowanego na twardo jajka :)
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 42 Tłuszcze: 1,5 g Węglowodany: 5 g Błonnik: 0,4 g Białka: 3 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/chlodnik-z-botwinki/