Syrop waniliowy
 
 
Autor:
Składniki
  • 1 szklanka wody
  • ⅔ szklanki cukru kryształu
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 laska wanilii albo 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, albo dwie czubate łyżki domowego cukru waniliowego
Wykonanie
  1. Wodę zagotuj z obydwoma cukrami i solą - gotuj aż cukier się dobrze rozpuści.
  2. Jeśli używasz laskę wanilii, to przekrój ją na pół, wydłub nożem ziarenka, laskę razem z ziarenkami dodaj do wody z cukrem i gotuj razem.
  3. Mieszankę pogotuj przez kilka minut, aby syrop lekko zgęstniał.
  4. Jeśli używasz cukier waniliowy to też dodaj go w trakcie gotowania.
  5. Ekstraktu z wanilii nie dodawaj do gotowania, ale dopiero po ostudzeniu syropu.
  6. Gotowy syrop wystudź - wyjmij laskę wanilii, a jeśli używasz ekstrakt do dodaj go do zimnego syropu.
  7. Syrop przelej do zakręcanej butelki.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/syrop-waniliowy/