Truskawkowy tort mrożony
 
 
Autor:
Składniki
  • 2 banany
  • 500 g + 200 g truskawek
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • miód lub cukier do smaku
  • 150 + 100 g ciasteczek markiz typ oreo
  • 40 g rozpuszczonego masła
Wykonanie
  1. g ciasteczek zmiksuj na drobny piasek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  2. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, na spód wyłóż ciasteczka i dokładnie wylep nimi całe dno.
  3. Wstaw do lodówki.
  4. Banany oraz 500 g truskawek zmiksuj blenderem, dodaj jogurt naturalny i zmiksuj - dodaj miód lub cukier - do smaku (pamiętaj o słodkim spodzie z ciasteczek ;)).
  5. Masę owocową przełóż do maszyny do lodów i mieszaj, albo wstaw do zamrażarki i poczekaj aż masa zgęstnieje (co około pół godziny przemieszaj masę widelcem), gdy masa będzie widocznie gęsta dodaj do niej po 50 g posiekanych ciasteczek i 50 g posiekanych truskawek - wymieszaj.
  6. Przełóż całość na ciasteczkowy spód.
  7. Zamrażaj przez około 4 godziny.
  8. Pod koniec dodaj pozostałe ciastka i 50 g pokrojonych truskawek.
  9. Pozostałe 100 g truskawek zmiksuj z łyżką cukru - sosem polej tort tuż przed podaniem.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/truskawkowy-tort-mrozony/