Czekoladowy makaron z truskawkami
 
 
Autor:
Składniki
makaron:
  • 200 g mąki (użyłam pełnoziarnistą pszenną)
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka użyłam rozmiar L
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • około 3-4 łyżki ciepłej wody
dodatkowo:
  • jogurt naturalny
  • miód do smaku
  • około 300-400 g świeżych truskawek
  • świeża mięta
Wykonanie
makaron:
  1. Mąkę, kakao, cukier i sól wsyp do miski, zrób w środku dołek i wbij do niego dwa jajka.
  2. Dodaj olej i ekstrakt z wanilii.
  3. Zmieszaj wszystko razem widelcem.
  4. Zacznij ugniatać ciasto - w razie potrzeby dodawaj po trochu wodę.
  5. Gdy ciasto ładnie się połączy i będzie elastyczne, to przykryj miskę z ciastem ręcznikiem kuchennym i odstaw na pół godziny.
  6. Po tym czasie ciasto rozwałkuj bardzo cienko (możesz podzielić je na porcje - będzie łatwiej) - w trakcie wałkowania często podsypuj ciasto mąką.
  7. Cienki placek zwiń w rulon i ostrym nożem ukrój wąskie wstążki makaronu (ich grubość zależy już od ciebie :)).
  8. Makaron dodatkowo posyp mąką, przemieszaj delikatnie i rozłóż do wyschnięcia - przynajmniej na pół godziny.
  9. Po podeschnięciu ugotuj makaron w wodzie posłodzonej dwiema łyżeczkami cukru.
  10. Ja gotowałam swój makaron około 10 minut.
  11. Po ugotowaniu od razu nałóż na talerze, na wierzch nałóż jogurt naturalny, polej miodem i posyp pokrojonymi truskawkami z miętą.
  12. Jeśli makaronu nie będziesz jeść od razu, to przelej go zimną wodą i odcieknij na durszlaku.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowy-makaron-truskawkami/