Placek z truskawkami i kruszonką
 
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 4 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 cukru (użyłam brązowy)
  • garść posiekanych migdałów - opcjonalnie
dodatkowo:
  • pół kilograma truskawek
Wykonanie
ciasto:
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  3. Do masła dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj masę.
  4. Dodaj mąkę i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  5. Wylej ciasto do przygotowanej foremki o wielkości 24/24 cm.
kruszonka:
  1. Zmieszaj razem masło, mąkę, cukier i mielone migdały - rozetrzyj w palcach tworząc grudki ciasta.
wykończenie:
  1. Na wierzch ciasta wyłóż truskawki - jeśli owoce są duże, to przekrój je na pół.
  2. Na owoce wyłóż kruszonkę.
  3. Możesz też posypać na koniec całe ciasto posiekanymi migdałami.
  4. Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu ciasto ostudź.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/placek-truskawkami-kruszonka/