Kawowy sernik na zimno
 
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 200 g ciasteczek amaretti
  • 80 g rozpuszczonego masła
mus śliwkowy:
  • 250 g suszonych śliwek bez pestek
  • 100 ml amaretto lub ciemnego rumu
masa sernikowa:
  • 500 g twarogu na serniki (użyłam Piątnicę)
  • 80 ml espresso lub mocnej kawy
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 150 ml mleka
Wykonanie
  1. Śliwki zalej alkoholem i odstaw na kilka godzin (a najlepiej na noc) - ja zapomniałam o tym i po prostu podgotowałam śliwki w alkoholu aby zmiękły, a potem wystudziłam.
  2. Ciasteczka rozkrusz i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
  3. Dno foremki o wielkości około 20/30 cm wylep masą ciasteczkową.
  4. Śliwki zmiksuj - w razie potrzeby dodaj alkoholu, w którym się moczyły lub wody.
  5. Wyłóż śliwki na spód z ciasteczek i delikatnie rozprowadź.
  6. Żelatynę wsyp do mleka i poczekaj aż napęcznieje - wtedy podgrzej mleko w garnku albo w mikrofalówce.
  7. Twaróg zmiksuj krótko z żółtkami, cukrem i kawą.
  8. Dodaj mleko z żelatyną i szybko zmiksuj.
  9. Przelej masę na wierzch śliwek.
  10. Sernik schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny - tak aby masa stężała.
  11. Przed podaniem sernik oprósz gorzkim kakao.
Notatki
Jeśli nie masz czasu, to mus śliwkowy możesz zastąpić powidłami śliwkowymi :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/kawowy-sernik-zimno/