Czekoladowe ciasto z malinami
 
 
Autor:
Składniki
  • 100 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • 250 g malin
Wykonanie
  1. Czekoladę połam na kawałki, dodaj masło i razem rozpuść w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) - u mnie to zajęło minutę (w mikrofali).
  2. Masę dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego wystudzenia.
  3. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  4. Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
  5. Do masy jajecznej dodaj na zmianę mąkę i mleko, na koniec wlej czekoladę i krótko wymieszaj.
  6. Wlej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
  7. Na wierzchu ułóż maliny.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowe-ciasto-malinami/