Gofry z niespodzianką
 
 
Autor:
Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 1 duże jajko - rozmiar L
  • 35 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • krem czekoladowo-orzechowy typ nutella
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zamieszaj, dodaj ciepłe mleko i wymieszaj.
  2. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  3. W dużej misce umieść mąkę, jajko, cynamon i rozpuszczone masło.
  4. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  5. Miskę z ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na blat podsypany mąką i ponownie zagnieć.
  7. Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
  8. Szklanką wytnij kółka, na połowę nałóż trochę kremu czekoladowo-orzechowego, przykryj pustymi krążkami i bardzo dokładnie sklej.
  9. Piecz gofry w nagrzanej gofrownicy.
  10. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/gofry-z-niespodzianka/