Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką
 
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • około pół kilograma owoców
  • posiekane migdały lub płatki migdałów - opcjonalnie
lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • kilka łyżek mleka lub wody
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z sodą.
  3. Dodaj do jajek na zmianę mąkę, jogurt i olej.
  4. Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki (około 20/40 cm), na wierzchu ułóż owoce i posyp płatkami migdałów.
  5. Piecz w 160 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ciasto ostudź.
  7. Do cukru pudru dodaj po łyżce mleko lub wodę (może to też być sok z cytryny), gdy lukier będzie lekko płynny, ale dalej gęsty polej nim ciasto.
Notatki
Wszystkie produkty - szczególnie jajka, jogurt i olej powinny być w temperaturze pokojowej.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/jogurtowe-ciasto-czarna-porzeczka/