Czekoladowa owsianka z karmelizowanymi bananami
 
 
Autor:
Składniki
  • 35 g płatków owsianych górskich (około 7 płaskich łyżek)
  • szklanka mleka (może być roślinne)
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady (do smaku)
  • pół banana
  • łyżka posiekanych migdałów
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Płatki zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu do miękkości - około 15 minut (lubię gdy owsianka jest rzadsza, więc wyłączam zwykle trochę wcześniej, przykrywam i czekam aż płatki "dojdą" - jeśli owsianka jest za gęsta, to dolewam odrobinę mleka).
  2. Czekoladę posiekaj i dodaj do gotowej owsianki - dokładnie wymieszaj.
  3. W trakcie gotowania owsianki na małej patelni rozpuść cukier - uważaj, aby się nie przypalił, bo karmel będzie gorzki.
  4. Do cukru dodaj masło i dokładnie wymieszaj, wlej śmietanę kremówkę i wymieszaj.
  5. Do gotowego karmelu włóż pokrojonego w plasterki banana i posiekane migdały, zamieszaj, aby owoce oblepiły się karmelem.
  6. Owsiankę przełóż do miseczki, na wierzch wyłóż banany w karmelu.
  7. Owsiankę możesz dodatkowo udekorować posiekaną gorzką i białą czekoladą.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowa-owsianka-karmelizowanymi-bananami/