Chleb czekoladowy
 
 
Autor:
Składniki
  • 450 g mąki pszennej
  • 25 g gorzkiego kakao (mniej więcej czubata łyżka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • około 300 ml ciepłej wody
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, dodaj trochę ciepłej wody i wymieszaj.
  2. Wszystkie składniki - łącznie z rozpuszczonymi drożdżami - włóż do miski i zagnieć ciasto - w razie konieczności możesz dodać trochę wody, ale pamiętaj, że ciasto ma być gęste.
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć, wyjmij na blat podsypany mąką i lekko rozwałkuj lub rozciągnij na placek.
  5. Ciasto zwiń dość ciasno w rulon, włóż je do przygotowanej foremki keksowej o pojemności około 1 l (moja ma długość 30 cm), przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (na około pół godziny do godziny).
  6. Piecz chleb w 200 stopniach przez około 30 minut.
  7. Po upieczeniu ostudź.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/chleb-czekoladowy/