Domowy twaróg
 
 
Autor:
Składniki
  • 3 litry świeżego tłustego mleka lub mleka od gospodarza
  • 1 litr maślanki
  • sok z połowy cytryny (lub ocet)
Wykonanie
  1. Mleko wlej do dużego garnka i podgrzewaj do temperatury około 70-75 stopni - ale nic się nie stanie jeśli go nawet zagotujesz.
  2. Do gorącego mleka wlej ostrożnie maślankę i sok z cytryny i delikatnie wymieszaj, wyłącz gaz, garnek przykryj i odstaw na około 5 minut.
  3. Mleko powinno powoli rozwarstwiać się i tworzyć grudki twarogu.
  4. Łyżką cedzakową wyjmuj twaróg i odkładaj na sito wyłożone pieluchą tetrową.
  5. Pozostaw tak do odcieknięcia - im dłużej twaróg będzie odciekał tym będzie gęstszy i twardszy.
  6. Gotowy twaróg przechowuj w lodówce w szczelnym opakowaniu.
Notatki
Z podanej ilości otrzymasz około pół kilograma twarogu.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/domowy-twarog/