Gofry
 
 
Autor:
Ilość: 10-12 sztuk
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru (w oryginale go nie ma, ale takie są smaczniejsze)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ⅓ szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja (żółtka oddzielić od białek)
Wykonanie
  1. Cukier ubij z żółtkami, dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i mleko.
  2. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z ciastem.
  3. Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy delikatnie olejem i pieczemy gofry do momentu, aż będą rumiane.
  4. Gorące gofry trzeba ułożyć na kratce do lekkiego ostudzenia - wtedy nie zmiękną :)
  5. Podajemy z tym, co lubimy najbardziej - bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, sosami :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/chrupiace-gofry/