Piersi kurczaka w kremowym sosie z pomidorami
 
 
Autor:
Składniki
  • 700 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka śmietanki (użyłam płynnej śmietanki 12 %)
  • pół szklanki wody lub bulionu
  • 2 ząbki czosnku (lub do smaku)
  • pół szklanki tartego sera typu parmezan
  • duża garść świeżego szpinaku
  • pół szklanki suszonych pomidorów pociętych w paseczki
  • bazylia, oregano, sól, pieprz
Wykonanie
  1. Piersi z kurczaka opósz solą i pieprzem, a następnie ugrilluj lub usmaż na małej ilości tłuszczu (możesz je podzielić na mniejsze porcje).
  2. Na dużą patelnię wlej odrobinę oliwy, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i krótko go podsmaż.
  3. Dodaj do czosnku śmietankę oraz wodę lub bulion, wsyp straty ser.
  4. Zamieszaj całość i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  5. Dopraw sos solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  6. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone suszone pomidory oraz szpinak.
  7. Na koniec dodaj piersi z kurczaka - obtocz je w kremie.
  8. Piersi podawaj z ugotowanym makaronem albo z ulubionymi dodatkami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/piersi-kurczaka-kremowym-sosie-pomidorami/