Superłatwa szarlotka
 
 
Autor:
Składniki
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego o wadze 530 g
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 3 duże jabłka
  • 5 jajek - użyłam rozmiar L
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
  2. Mleko skondensowane zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
  3. Dodaj jajka i zmieszaj lub zmiksuj.
  4. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników - wymieszaj (ciasto będzie dość płynne).
  5. Dodaj do ciasta jabłka i zamieszaj łyżką.
  6. Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  8. Ciasto może się w trakcie pieczenia mocno zrumienić - możesz więc je pod koniec przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Notatki
Ja ciasto dodatkowo posmarowałam dwoma łyżkami rozpuszczonego masła i posypałam 50 g cukru kryształu zmieszanymi z połową łyżeczki cynamonu.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/superlatwa-szarlotka/