Clafoutis z malinami
 
 
Autor:
Składniki
  • 500 g świeżych malin
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g mąki pszennej
  • 3 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
Wykonanie
  1. Mąkę zmieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj połowę mleka i jajka - zmiksuj.
  2. Dodaj resztę mleka i zmiksuj.
  3. Formę żaroodporną o średnicy około 24-26 cm (z wyższym brzegiem) posmaruj masłem.
  4. Wyłóż do formy maliny i zalej je ciastem.
  5. Piecz w 190 stopniach przez około 25 minut - ciasto nie może być niedopieczone na środku - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  6. Ciasto lekko ostudź.
  7. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
  8. Jeśli podajesz jeszcze ciepłe ciasto, to polecam do niego lody :D
Recipe by Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia at https://wypiekibeaty.com.pl/clafoutis-z-malinami/