Chleb bez zagniatania
 
 
Autor:
Składniki
  • 450 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1,5 szklanki letniej wody
Wykonanie
  1. Świeże drożdże rozkrusz i zalej odrobiną letniej wody - rozmieszaj.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i rozpuszczone drożdże (jeśli używasz suszone, to dodaj je w takiej postaci do mąki), wlej wodę i całość wymieszaj łyżką.
  3. Miskę przykryj folią spożywczą, albo szczelną pokrywką i odstaw na 12-18 godzin (poza lodówką).
  4. Po tym czasie wyjmij delikatnie ciasto na blat obsypany mąką i uformuj go w kształt bochenka i przenieś na papier do pieczenia (bez zagniatania).
  5. Przykryj ciasto folią i w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Wstaw do niego naczynie w którym będzie pieczony chleb i grzej go przez 30 minut.
  7. Bochenek włóż do garnka razem z papierem do pieczenia, przykryj pokrywą i piecz przez 30 minut.
  8. Po tym czasie przykrywę zdejmij i podpiecz chleb przez kolejne 15-20 minut (lub do ładnego zrumieniania skórki).
  9. Gotowy chleb wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/chleb-bez-zagniatania/