Makaron z kremem dyniowym
 
 
Autor:
Składniki
  • opakowanie makaronu Pełne Ziarno Gniazda Wstążki Lubella
  • 300 g puree z dyni
  • 200 g serka ricotta
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • około 50 g orzechów włoskich
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie
  1. Dynię pokrój w łódeczki, ułóż na blaszce i piecz w 190 stopniach przez około godzinę.
  2. Gdy dynia będzie miękka, to usuń z niej skórkę, a miąższ zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
  3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Puree z dyni umieść w rondelku, dodaj ricottę i ser pleśniowy pokrojony na kawałki - pogrzej całość często mieszając.
  5. Dopraw krem szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem (jeśli lubisz ostre sosy, to dodaj ostrej papryki), wymieszaj.
  6. Do ugotowanego makaronu dodaj sos dyniowy i dokładnie wymieszaj.
  7. Nałóż na talerze, posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/makaron-kremem-dyniowym/