Owsianka dyniowa
 
 
Autor:
Składniki
  • około 30 g płatków owsianych - mniej więcej trzy łyżki
  • szklanka mleka
  • bardzo czubata łyżka puree z dyni
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • odrobina miodu lub syropu klonowego do polania
  • kilka posiekanych orzechów włoskich lub pekan
Wykonanie
  1. Płatki zalej mlekiem, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną i napęcznieją - około 10-15 minut.
  2. Pod koniec gotowanie dodaj puree z dyni i dokładnie wymieszaj.
  3. Podgrzej całość przez jakieś 2 minuty.
  4. Przełóż owsiankę do miski, posyp posiekanymi orzechami i polej miodem albo syropem klonowym.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/owsianka-dyniowa/