Cevapcici
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na duże porcje.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego (użyłam wołowe, może być też wieprzowe, lub mieszane)
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • opcjonalnie pół łyżeczki ostrej papryki
Wykonanie
  1. Mięso włóż do miski, dodaj jajko, olej oraz przyprawy - wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na trochę do lodówki.
  2. Schłodzone mięso wyrabiaj w dłoniach na nieduże podłużne kotleciki.
  3. Smaż je na patelni grillowej obracając co jakiś czas.
  4. Gotowe kotleciki odsącz na ręczniki papierowym.
  5. Podawaj z chlebkami pita, sosem tzatziki albo ajwarem.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/cevapcici/