Szarlotkowe tosty francuskie
 
 
Autor:
Składniki
  • około 250 g lekko czerstwej drożdżówki (albo chleba tostowego)
  • 1 duże jabłko
  • 4 jajka - użyłam rozmiar L
  • 2-3 szklanki mleka
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie garść posiekanych orzechów
Wykonanie
  1. Bułkę pokrój w kostkę i włóż do naczynia żaroodpornego o wielkości około 23/40 cm.
  2. Jabłko pokrój w drobną kostkę i posyp po wierzchu bułki.
  3. Jajka zmieszaj z cukrem, dodaj śmietankę kremówkę i dwie szklanki mleka.
  4. Wlej mieszaninę do naczynia z bułką - lekko przemieszaj.
  5. Jeśli ilość płynu nie jest wystarczająca, aby prawie zakryć bułki, to dodaj trochę mleka.
  6. Naczynie schowaj na noc do lodówki (możesz też odczekać z pół godziny i upiec tosty od razu).
  7. Przed pieczeniem możesz posypać wierzch zapiekanki posiekanymi orzechami.
  8. Piecz tosty przez około 35-40 minut w 180 stopniach.
  9. Podawaj na ciepło z sosem karmelowym.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/szarlotkowe-tosty-francuskie/